MENIU

Metroul circulă joi. Greva de la Metrorex este nelegală, a decis Tribunalul Bucureşti

Intrare la metrou

Sindicaliştii de la metrou sunt obligaţi să îşi reia imediat activitatea normală, în urma hotărârii de miercuri a Tribunalului Bucureşti, care a decis că greva acestora este nelegală.

Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, să admită acţiunea Metrorex şi să constate nelegalitatea grevei sindicaliştilor de la metrou, dispunând totodată încetarea de îndată a grevei.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Liderul sindicatului angajaţilor de la metrou, Ion Rădoi, a declarat miercuri seară că sindicaliştii se vor supune legii, iar de joi metrourile circulă normal, însă conflictul de muncă rămâne deschis.

Rădoi a spus că, deşi Tribunalul Bucureşti a decis că greva sindicaliştilor este nelegală, conflictul de muncă împotriva conducerii Metrorex rămâne deschis, iar negocierile pentru majorări salariale şi pentru încheierea contractului colectiv de muncă vor continua.

Liderul sindical a adăugat că, în cazul în care negocierile cu Metrorex nu vor da rezultatele dorite, în câteva săptămâni se poate ajunge, din nou, la grevă generală. Rădoi a susţinut, din nou, că protestul angajaţilor Metrorex nu a avut un substrat politic, însă s-a arătat nemulţumit de hotărârea Tribunalului Bucureşti, spunând că în România nicio grevă nu este legală dacă nu este a magistraţilor.

Rădoi a precizat că este membru PSD, dar că protestul sindicaliştilor de la metrou nu are un substrat politic, aşa cum au susţinut voci din PDL.

Rădoi a mai arătat că, la negocierile de marţi seară de la Ministerul Transporturilor, sindicaliştii au fost de acord să renunţe la prime şi la al treisprezecelea salariu şi să accepte o majorare a fondului de salariu de doar 3%, fiind la un pas să renunţe la protest, numai că nu au reuşit să se pună de acord cu ministrul Berceanu şi cu secretarul de stat Gheorghe Popa.

Secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM), Florian Crişu, a declarat, marţi, că angajaţii Metrorex vor relua greva generală în preajma sărbătorilor de iarnă dacă instanţa va decide suspendarea actualului protest. Crişu a precizat că angajaţii de la metrou, care au intrat în grevă marţi dimineaţă, nu vor fi plătiţi, iar abonamentele călătorilor vor fi prelungite cu un număr de zile egal cu zilele de grevă.

Liderii PDL şi PNL au susţinut că PSD, prin fostul parlamentar PSD Ion Rădoi, a instrumentat această grevă.