MENIU

Metrorex face apel la salariaţi să înceteze greva, deoarece ar putea fi perturbată ordinea publică

Metrou intrare

Conducerea Metrorex face apel la organizatorii şi participanţii la grevă să înceteze conflicul de muncă, până la o dată la care condiţiile vor permite negocierea unui nou Contract Colectiv de Muncă, deoarece există posibilitatea deranjării ordinii publice,implicit a sănătăţii şi vieţii oamenilor.

\"Atragem atenţia că, prin încetarea activităţii, un segment de călători, care în mod normal sunt utilizatori ai transportului cu metroul, a fost afectat, fiind obligat să-şi reconsidere activitatea diurnă privind deplasările în oraş. Atragem, de asemenea atenţia, în virtutea obligaţiilor legale pe care le avem, că societatea comercială desfăşoară o activitate de transport de persoane, cu metroul, în scopul realizarii interesului public şi social, că acest scop nu trebuie afectat printr-o acţiune de grevă şi că mijloacele de presiune nu trebuiesc exercitate prin afectarea acelor categorii de populaţie cărora le este adresat acest mijloc de transport\", se arată într-un comunicat remis în această seară de Metrorex.

Conducerea Metrorex precizează că printre consecinţele acestei situaţii se numără producerea de incidente cauzate de aglomeraţia din staţiile de transport public de suprafaţă şi traficul general supraaglomerat din oraş. De asemenea, Metrorex susţine că, în acelaşi context, pe timpul călătoriei cu mijloacele de transport în comun, sunt favorizate (în circumstanţiere) fapte antisociale.

\"În prezent sunt asigurate condiţiile pentru plata tuturor drepturilor stabilite în ultimul Contract Colectiv de Muncă şi că nu există nici un pericol pentru neacordarea acestora la timp\", conchide conducerea companiei.

Peste 1.000 de angajaţi de la Metrorex, din totalul de 4.250, nu au lucrat marţi, în intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat, traficul rutier fiind grav afectat, chiar dacă RATB a suplimentat capacitate de transport cu 200 de de autobuze, troleibuze şi tramvaie. Potrivit preşedintelui Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, metroul este folosit zilnic de 650.000 de oameni, în intervalul 05.00-16.00 peste 300.000 de persoane călătorind cu acest mijloc de transport.

Angajaţii de la metrou cer începerea negocierilor pentru un nou contract colectiv de muncă, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, şi majorări salariale de 20%. Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23%, în noiembrie 2008. În ultimul an, la Metrorex nu au fost făcute concedieri şi nici reduceri de salariu.

Ultima grevă generală a angajaţilor de la Metrorex, care a afectat serios transportul în Capitală, a avut loc în 2005.

Mai multe articole despre:
grevă renunţare metrou metrorex ordine publică