MENIU

Membrii echipei de avocaţi care au reprezentat România la Haga au fost decoraţi de Traian Băsescu

Foto: NewsIn

Preşedintele Traian Băsescu i-a decorat, vineri, pe membrii delegaţiei care au reprezentat România la Haga în litigiul cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental, precizând că rezultatul pe care l-au obţinut "este o demonstraţie că forţa dreptului trebuie să stea înaintea dreptului forţei".

Şeful statului le-a spus celor 19 jurişti, tehnicieni şi diplomaţi care au contribuit la câştigarea procesului de la Haga că toţi românii au fost mândri de rezultatul obţinut, precizând că înaltle distincţii primite în cadrul ceremoniei de la Cotroceni nu sunt un semn de recunoştinţă din partea preşedintelui României, ci din partea poporului român.

"Sunteţi o echipă de jurişti, tehnicieni, diplomaţi, oameni care v-aţi servit ţara, aţi muncit cinci ani pentru a rezolva un contencios ce ţinea de câteva decade. Pe de altă parte, ceea ce dumneavoastră aţi făcut pentru România este o demonstraţie că forţa dreptului trebuie să stea înaintea dreptului forţei. Prin sentinţa de la Haga, nu aţi făcut decât să confirmaţi o tradiţie a politicii româneşti, şi anume aceea că dreptul internaţional trebuie să stea la baza relaţiilor dintre state şi că nicio altă formă de soluţionare a diferendelor între state nu este o formă care să ne garanteze securitatea şi pacea", a declarat Traian Băsescu, la finalul ceremoniei de acordare a distincţiilor.

Preşedintele a arătat că rezultatul obţinut de România la Haga a devenit "un exemplu de soluţionare a problemelor şi nu suntem într-o zonă cu puţine probleme de contencios între state".

La rândul său, Bogdan Aurescu, fostul agent al României la Haga în procesul cu Ucraina, a mulţumit şefului statului în numele întregii echipe pentru gestul de recunoaştere a unor oameni "foarte muncitori şi extrem de modeşti, fără de efortul cărora, ani de zile, rezultatul din 3 februarie 2009 de la Haga nu ar fi fost posibil".

"A fost pentru noi o onoare, un privilegiu şi o provocare profesională deosebită să lucrăm pentru acest proiect foarte important pentru politica externă a Românie şi mai ale să-l ducem la bun sfârşit", a spus Aurescu, arătând că  diplomaţii care au lucrat pentru câştigarea procesului cu Ucraina reprezintă noul val al instituţiei dipolmaţiei române, iar juriştii din echipă au contribuit la "ridicarea profilului internaţional al şcolii de drept internaţional şi al României".

Fostul agent al României la Haga, actual secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost decorat cu Ordonul Naţional "Steaua României" în grad de cavaler, la fel ca şi ministrul Cristian Diaconescu, care nu a fost prezent la eveniment, aflându-se într-o vizită în Statele Unite.

Contraamiralul Eugen Laurian a primit, din partea şefului statului, Ordonul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, iar Cosmin George Dinescu, Alan Lowe, Daniel Muller şi Simon Olleson au primit distincţia "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler. Comandorul Costel Avrămescu şi locotenent-comandorul Octavian Buzatu au fost decoraţi cu Ordonul "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari.

Au fost decoraţi cu Ordonul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, Catrinel Brumar, Liviu Ilie Dumitru, Ion Gâlea, Alina Maria Orosan, Elena Paris, Elena-Mirela Pascaru, Ioana-Alice Preda şi Rodica Vasile. Colonelul Victor Hrihorciuc şi căpitanul Silviu-Ovidiu Neghiu au fost decoraţi cu Ordonul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, iar Olivia Horvath a primit distincţia Ordinul "Meritul Diplomatic" în grad de Cavaler.
Mai multe articole despre:
Traian Băsescu Haga decoraţii