MENIU

Membrii CSM s-au întrunit, joi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a discuta raportul Comisiei Europene pe Justiţie

Foto: gazetadecluj.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a programat, pentru joi, o şedinţă extraordinară în care a fost dezbătut raportul pe justiţie publicat, miercuri, de Comisia Europeană.

La şedinţa de joi au participat, printre alţii, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, şi Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României. Deşi la şedinţă a fost aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu, acesta şi-a anulat vizita.

În cadrul şedinţei de joi nu s-a luat nicio hotărâre întucât nu a fost convocat şi cvorumul.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, raportul pe justiţie. Potrivit raportului, România scapă de clauza de salvgardare, dar va fi monitorizată în continuare până când sistemul judiciar va funcţiona corect, iar clasa politică va susţine lupta anticorupţie.

Comisia Europeană cere Legislativului de la Bucureşti să adopte o lege care să permită continuarea proceselor când sunt invocate excepţii de neconstituţionalitate, în timp ce Consiliul Superior al Magistraturii este sfătuit să-şi mărească transparenţa şi responsabilitatea şi să publice decizii motivate.

Raportul atrage atenţia şi asupra noului Cod Penal, care scade pedepsele pentru corupţie, în contradicţie cu eforturile de combatere a acestui fenomen. Comisia Europeană felicită, în schimb, Direcţia Naţională Anticorupţie despre care spune că a avut un "parcurs pozitiv".

Nu în ultimul rând, raportul recomandă menţinerea mecanismului de cooperare şi verificare şi după 2009 fără a preciza un termen limită.