MENIU

Membrii Comisiei de Apărare s-au certat pe raportul în cazul Băbeni, la audierea lui Purcărea

Foto: NewsIn

Audierea lui Cornel Purcărea în Comisia de Apărare s-a defăşurat într-o atmosferă tensionată, cu replici tăioase între membrii comisiei, rostite pe un ton ridicat, care puteau fi auzite de dincolo de uşă de jurnaliştii care nu au avut acces în sală.

Mai mulţi parlamentari au ieşit chiar trântind uşa. Motivul de ceartă a fost raportul Comisiei în cazul Băbeni, dat publicităţii în urma cu două săptămâni, pe care liberalii şi social-democraţii nu şi-l asumă. Ei acuză că acest raport ar fi fost redactat la ordinul preşedintelui Costică Canacheu, deputat PD-L, şi că nu reprezintă opinia majorităţii membrilor Comisiei.

La începutul audierii, Cornel Purcărea le-a oferit deputaţilor din Comisia de Apărare xeroxuri cu un poem în 24 de strofe intitulat "Teroristul C. Purcărea" despre care spune că a fost scris în luna august de Florea Bujorel - "un fost coleg" - şi a fost publicat în volumul "Gânduri efemere".

"Îl ştiam din militară/Şcoala aceea exemplară/Ce plămădea oameni drepţi/S-ajungă locotenenţi (...) Purcărea dacă-avea chef/Peste tot ajungea şef/La tineri, gărzi ori servicii/Treaba mergea fără vicii. Anii au trecut ca norii/ '89 a schimbat zorii/P.Cornel a cutezat/Să treacă-n mediu privat", îl descrie poetul pe Cornel Purcărea. În poem apar şi referiri la scandalul de la Băbeni, pe un ton critic la adresa mass-media, care ar fi "făcut din ţânţar armăsar". "Pe ecrane-s nebunii/Ce să urmăreşti nu ştii/C-armele au venit cu tona/Ori concertul lu' Madona?/(...) Ori năvalnic să dezbată/ Să dezvăluie de-ndată/Când cei puşi să curme crima/Nu-s curaţi ca lacrima". În final, poetul îi dă şi un sfat lui Purcărea, pe care îl invită la meditaţie. "Lasă TV-ul odată/ Ca să ieşi basma curată/ Şi citeşte printre rânduri/Că altfel ne pui pe gânduri", scrie poetul în încheiere.

Purcărea a explicat la ieşirea de la audieri că poezia pe care le-a dat-o membrilor comisiei este o "informaţie mai mult decât clasificată, în ton cu evenimentul". "Mie îmi plac toate strofele. Spre exemplu, zic cu modestie că îmi place foarte mult versul >, că eu am fost transmisionist. Le-am adus poezia pentru că mi-a plăcut foarte mult cum sună. Autorul ei mi-a fost coleg şi mai are şi asemenea preocupări. M-a sunat acum o lună şi mi-a trimis acest volum de poezii. A fost scrisă în perioada de vârf a scandalului cu muniţia, când presa cu mânie proletară se lua de un afacerist onest", a explicat Purcărea zâmbind.

Întrebat de jurnalişti cum a obţinut atât de repede avizele necesare efectuării transportului muniţiei, Purcărea a declarat că "totul a decurs normal la Băbeni". Administratorul firmei Oxo Network a vorbit despre deserviciile aduse României şi încercarea de sabotare a industriei naţionale de armament şi despre pierderile pe care le-a înregistrat firma sa de pe urma acestui scandal. "În primul rând, am pierdut şi noi foarte mult ca societate. Nici nu vreau să fac calcule. Lumea ne va ocoli de acum încolo, iar bruma de industrie de apărare care mai e se va distruge. S-a dorit ca România să iasă de pe axa afacerilor cu produse cu caracter militar. Muniţia nu a plecat din port fără a avea toate avizele", a spus Cornel Purcărea.

Despre colaborarea cu firma Ralucăi Băsescu, nepoata preşedintelui Traian Băsescu, administratorul Oxo a spus că nu o cunoaşte personal. "Eu nu am lucrat cu Raluca Băsescu, nu o cunosc personal şi nu ştiam că face parte din acţionariatul acelei firme. Aşa se fac afacerile. Dincolo de ce scrie în contract nu trebuie să intereseze", a mai spus Purcărea. Totodată, Cornel Purcărea a spus că afacerea sa cu muniţie nu ţine de siguranţa naţională, comparând-o cu o afacere cu cârnaţi sau cu hârtie igienică. "Afacerea mea cu armament nu ţine de siguranţa naţională. Şi ca să faci cârnaţi ai nevoie de avize, pentru că ţine de siguranţa alimentară şi de bioterorism. Şi hârtia igienică ţine de siguranţa naţională prin extrapolare", a spus reprezentantul firmei Oxo.

Întrebat în legătură cu faptul că s-a auzit de pe hol, deşi uşa era închisă, cum se certau membrii Comisiei, Purcărea a spus doar: "Nu am auzit aşa ceva. N-am participat. Ştiu să mă închid în carapacea mea şi să mă detaşez de tot ceea ce este în jur atunci când cred că trebuie. Nu ştiu dacă membrii comisiei s-au certat din cauza mea".

La sfrşitul audierii lui Purcărea, vicepreşedintele Comisiei de Apărare, George Scutaru (PNL) a spus că, după ce vor fi analizate documentele şi declaraţiile date în cazul Băbeni, va fi întocmit un raport, care ar putea fi finalizat în cel mult două săptămâni. "În urma acestor audieri, vom parcurge din nou toată documentaţia şi declaraţiile date în cadrul Comisiei şi vom face un alt raport, în aproximativ 10 zile, două săptămâni. Va fi un raport care să reprezinte voinţa majorităţii membrilor Comisiei şi nu doar pe cea a lui Costică Canacheu", a declarat Scutaru. Liberalul a fost susţinut de social-democratul Georgian Pop care a spus, de asemenea, că raportul trebuie revizuit în urma ultimelor audieri din cadrul Comisiei.

"Noi ne-am concentrat pe subiecte importante şi mai puţin pe activitatea lirică a domnului Purcărea. O să-i las plăcerea domnului Canacheu să citească, poate se mai calmează. Sper ca dânsul să ia viaţa ca atare şi după 6 decembrie, când Băsescu nu va mai fi preşedinte, nu se va arunca de pe bloc ca un alt coleg de partid", a afirmat vicepreşedintele Comisiei de Apărare, George Scutaru. Liberalul a fost completat de deputatul PSD, Georgian Pop, care a apreciat că discuţiile din cadrul Comisiei s-au purtat pe tema "Armament şi romantism".

Preşedintele Comisiei de Apărare a precizat că raportul dat publicităţii în urmă cu două săptămâni privind cazul Băbeni nu îi aparţine şi că este făcut de experţi.