MENIU

Medvedev: Rusia trebuie modernizată în profunzime

Foto: Medvedev

Rusia trebuie "modernizată în profunzime" pe baze democratice, a declarat joi preşedintele rus Dmitri Medvedev, în discursul anual adresat naţiunii, pledând pentru o "societate inteligentă şi responsabilă".

"Prestigiul patriei şi binele naţional nu se pot baza la nesfârşit pe realizările din trecut", a spus preşedintele rus, citând complexul petrolier şi de gaze, infrastructurile industriale şi armele nucleare datând din perioada sovietică.

"În secolul XXI, ţara noastră are nevoie de o modernizare în profunzime. Va fi o experienţă, o premieră în istoria ţării noastre, care se va baza pe valorile şi instituţiile democraţiei", a subliniat Medvedev.

"În locul unei economii care se bazează pe materii prime, vom forma o economie care să producă noi tehnologii, utile oamenilor", a mai spus preşedintele.

Medvedev a chemat la instaurarea unei societăţi "inteligente şi responsabile", mai degrabă decât a unei "societăţi arhaice în care liderii gândesc şi decid pentru toţi".

"În ceea ce priveşte companiile publice, consider că această formă de întreprindere nu este de viitor la nivel mondial, în actualele condiţii", a declarat preşedintele rus.

Aceste structuri de stat "trebuie să fie lichidate după ce şi-au îndeplinit rolul, iar cele care operează într-un mediu comercial, competitiv, trebuie să fie transformate, cu timpul, în societăţi pe acţiuni, controlate de stat", a mai spus Medvedev.

"Ulterior, acestea vor rămâne în sectorul de stat, dacă sunt indispensabile, sau vor fi transferate către investitori privaţi", a explicat preşedintele rus.

Marile întreprinderi de stat au apărut mai ales în perioada mandatului lui Vladimir Putin, în sectoare precum armamentul (Rosoboronexport), nanotehnologiile (Rosnanotekh) sau energia nucleară (Rosatom).