MENIU

Medvedev îl critică din nou implicit pe Putin

Foto: russiablog.org

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a apreciat vineri drept "inacceptabil" faptul că autorităţile ruse acţionează "foarte lent" la criza economică din ce în ce mai gravă, critici adresate implicit şefului Guvernului, fostul preşedinte Vladimir Putin.

"Lucrăm foarte lent. Este inacceptabil când ne confruntăm cu o criză economică", a declarat Medvedev, citat de AFP, la Irkuţk, în Siberia, în cadrul unei reuniuni cu înalţi oficiali ruşi.

În cadrul acestei întâlniri, şeful statului a apreciat că Rusia va trebui să îşi modifice structura economiei pentru a putea rezista crizelor viitoare, apreciind că situaţia economiei se poate deteriora şi mai mult. "Ne găsim astăzi într-o situaţie foarte complicată, criza continuă, apogeul nu a fost atins", a declarat preşedintele. "Nu ne putem permite pe viitor să menţinem o structură învechită a economiei, care nu corespunde nevoilor de astăzi", a adăugat el.

Autorităţile ruse au recunoscut marţi pentru prima oară că ţara, afectată din plin de criza mondială, nu va scăpa de recesiune anul acesta. Produsul Intern Brut rus va scădea cu 2,2% în 2009 şi producţia industrială cu 7,4%, anunţase viceministrul dezvoltării economice, Andrei Klepaci. Perspectivele Rusiei se deterioraseră deja, odată cu publicarea, luni, a statisticilor privind producţia industrială pe ianuarie, cu 16% mai mică decât aceeaşi lună a anului trecut.

Criticile lui Medvedev pot fi interpretate ca vizându-l pe premierul Vladimir Putin. Medvedev a mai criticat şi luna trecută reacţia lentă a autorităţilor ruse la criza economică, iar apoi a explicat că nu face decât să semnaleze greşeli, atunci când le constată. "Am relaţii foarte bune cu premierul, suntem colegi vechi.

Am lucrat sub conducerea lui Putin când era preşedinte, acum lucrăm împreună, eu ca preşedinte, el ca premier, suntem camarazi", a declarat Medvedev. "Însă asta nu înseamnă că un preşedinte trebuie să închidă ochii în faţa problemelor. Când mă întâlnesc cu guvernul, îi semnalez greşelile, este absolut normal", a adăugat el.

Recent, Medvedev a demis mai mulţi guvernatori regionali care nu au reacţionat destul de prompt la criza economică şi a cerut administraţiei să facă economii.