MENIU

Medicul dermatolog Sebastian Pop a răspuns întrebărilor cititorilor REALITATEA.NET

Foto: realitatea.net

Specialistul REALITATEA.NET Sebastian Pop, medic dermatolog, a răspuns întrebărilor despre acnee, dar şi despre alte boli ale pielii.

Medicul dermatolog Sebastian Pop a primit întrebări atât pe portalul de ştiri REALITATEA.NET, cât şi pe site-ul de socializare tpu.ro. Cele mai multe întrebări au vizat acneea, coşmarul tinereţii, dar cititorii au fost curioşi să afle lucruri şi despre alte afecţiuni ale pielii. Iată aici întrebările cititorilor şi răspunsurile specialistului REALITATEA.NET.

M.C.

Am 34 de ani şi sufăr de acnee. Am consultat un medic dermatolog care mi-a prescris un anumit tratament (medicamente, gel de spălare al feţei, cremă, dar pe lângă acesta mi-a sugerat şi şedinţe de microdermabraziune. Întrebări pentru domnul doctor: Ajută la stoparea acneei această procedură? Skinoren crema în ce tip de acnee poate fi folosită şi după cât timp se vâd rezultate vizibile? Care este cel mai eficient tratament recomandat ?

Răspuns: microdermabraziunea este un procedeu dermato-estetic care are ca indicaţie îmbunătăţirea reliefului pielii sau a unor fine riduri ce au apărut ca semn al îmbatrânirii acesteia, nu este un tratament antiacneic şi evident nu stopează evoluţia acestei afecţiuni. Evident ca unele semne (zone cicatriceale, tulburări de pigmentare postinflamatorii) pot fi îmbunătăţite cu acest tip de tratament.

În funcţie de gravitate, de durată şi tipul de piele, medicul dermatolog va adapta tratamentul topic (care poate fi făcut printre altele cu, substanţe antiinfecţioase nespecifice-Bonzoylperoxid, retinoizi, sau acid azalaic-Skinoren®, acid salicilic etc.) putând să-l combine în cazurile mai grave şi cu un tratament sistemic-exceptând cazul în care nu suferim decât de o acnee comedonică,care se tratează doar topic-( antibiotice orale, retinoizi sau in cazul femeilor ce prezintă semne clare de virilizare (ciclu menstrual neregulat, hirsutism, alopecie androgenică) cu un tratament hormonal. Durata tratamentului variază în funcţie de tipul de medicament între 2 şi 6 luni, uneori depaşindu-se şi acest termen.

andreea

Când merg la mare îmi apar deseori pete de la soare, ce as putea să fac să evit apariţia lor şi să dispară cele pe care le am deja.

Răspuns: cel mai indicat în cazul Dvs. este să vă consulte un medic dermatolog, întrucât aceste pete hipopigmentare pot avea cauze autoimune pe de-o parte, pot fi cauzate de o dermatomicoză dar pot fi şi idiopatice şi de aceea este important să determinăm cauza înainte de a stabili ce fel de tratament se impune.

Stefania

Medicul dermatolog mi-a pus diagnosticul de acnee rozacee şi mi-a prescris crema Nizoral dimineaţa şi Metroruboril seara. Vreau să-mi spuneţi dacă consideraţi corect acest tratament şi dacă aş folosi lumina de la bioptron mi-ar face bine? Vă multumesc.

Răspuns: Dacă diagnosticul dvs. este acnee rozacee, e bine să ştiţi că aceasta afecţiune apare în cadrul unei dermatoze inflamatorii cronice a feţei, caracterizată printr-o evoluţie în puseuri, cu perioade de exacerbare şi remisiune. De regulă boala trece prin diferite etape: eritematoasă sau telangiectatică, papulo-pustuloasă şi de hiperplazie glandulară, şi există mai multe forme speciale de rozacee (...).

Tratamentul acestei afecţiuni este în primul rând unul de evitare al factorilor agravanţi sau declanşatori, de aceea se incepe cu o protecţie consecventă împotiva ultravioletelor de tip A şi B, detergenţii folosiţi pentru curăţirea feţei nu trebuie să conţină săpunuri naturale şi e bine să se folosească pe cât posibil foarte puţine cosmetice.

Tratamentul topic se poate face cu metronidazol (continut si în metroruboril)sau acid azalaic(Skinoren®) in functie de forma de rozacee pe care o avem. În anumite situaţii este posibil tratamentul combinat cu permethrină 5% şi clindamicină 1 %. Nu se va folosi în nici un caz un corticosteroid întrucât acesta de regulă înrăutăţeşte simptomele.

Tratamentul sistemic, se face uneori cu tetracicline de a doua generaţie, retinoizi, macrolide, metronidazol chiar ketokonazol dar fără prea bune rezultate.

O combinaţie foarte bună este acea între tratamentul intiinflamator local şi Laser sau Lumină intens pulsată. Aceasta are efecte secundare neglijabile şi complet reversibile, însă tratează foarte eficient telangiectaziile. În cazul glandelor hipertrofiate se poate folosi o tehnică chirurgicală (Laser CO2, ErYag sau ablatie prin radiochirurgie).

Lena

Am 39 de ani şi sufăr de acestă afecţiune de la vârsta de 19 ani. La 19 ani am început primul tratament cu antibiotice, vitamine B-uri, A, E , regim alimentar (fără grăsimi, făra prăjeli, cât mai puţina ciocolată-degeaba, igiena locală cu soluţii şi loţiuni speciale indicate de dr.). Am urmat tratamentul întocmai, dar boala a recidivat dupa 2 ani şi s-a transformat îintr-o acnnee vulgară cu noduli mari şi dureroşi (groaznic - eram desfigurată). La 22 ani am început un alt tratament , de data aceasta cu Diane 35 şi igiena locală corespunzătoare . Boala s-a ameliorat , şi vindecat, iar la 26 ani aveam zile în care nu aveam nici un coş ( pentru ca la stres ,supşrare ,agitare întotdeanua îmi aparea cel putin un coş , deşi eram sub tratament ).Am îintrerupt tratamentul şi am facut un copil .După naştere boala a recidivat , de data aceasta foliculită .Am început un nou tratament : vaccin , skinoren , loţiuni locale preparate la farmacie (cu eritromicina, aspirina,...şi nu mai ştiu cu ce ) , acid boric (în apă fiartă şi răcită)-pentru foliculita. Skinorenul nu prea mi-a mers, loţiunea da.

Am răbdat şi am îndurat cu fruntea sus zi de zi, o faţă cu coşuri şi probleme pâna am terminat de alăptat, după care am reluat cu Diane 35. Cât timp luam Diane 35 a fost totul OK ( adică 1-2 coşuri apărute spontan, dupa care treceau ) , adică 5-6 ani .Dupa vârsta de 35 ani nu am mai luat Diane 35 şi boala a recidivat , nu cu atâta putere ca la prima tinereţe, şi nu pe toată faţa , ci pe zone restrâse ( în bărbie , la baza nasului şi frunte ). Acum, la 39 ani am revenit la tetracicina ,-mai bine zis iau unidox ( 1/2 pastilă / zi) , îşi face efectul numai cât timp iau ( am făcut acest tratament 3 luni ). După 2 luni de la întreruperea tratamentului boala recidivează .Pentru igiena locală folosesc săpun -gel de la firmele Rock, Vichy, Eucerin.

Nu mă deranjează să iau 1/2 pastilă unidox / zi vreme îndelungată , dar îmi este teamă de efectele secundare care deja au început să apară.Ceea ce vreau să spun este ca la câti medici am fost , nici unul nu m-a crezut - toţi au spus că eu nu am urmat tratamentele aşa cum au fost prescise, căci este împosibil să nu treacă boala de atâta vreme - ceea ce nu este adevărat .Vreau să mai spun unora că această boală nu are nimic de-a face cu activitatea sexuală sau ciocolata . După atâtea experienţe care le-am avut , părerea mea este că genetica individului contează foarte mult .

Răspuns: Am sa preiau sfârşitul textului dvs pentru a sublinia că această afecţiune este într-adevăr dispoziţia de a dezvolta acnee se transmite genetic (autosomal dominant)

Tratamentul hormonal/antiandrogen actioneaza sebostatic şi îşi găseşte indicaţia în acneea la femei cu semne de virilizare. În cazul dvs, cu acnee nodulară, pornită de la vărsta de 19 ani, ar fi probabil indicat un tratament cu retinoizi pe cale orală, care în funcţie de situaţie se poate combina şi cu diferite tratamente lcocale pentru a obţine un rezultat cosmetic optim.

Andreea

Mi se întâmplă ca atunci când mă epilez să-mi iasă nişte coţuri, sau bubiţe ce o fi. De la ce se fac astea?

Răspuns: Cum vă epilaţi? Aparat de epilat, ceară, aparat de ras? Poate fi vorba de o foliculită bacteriană, poate fi la fel de bine o reacţie de intoleranţă a pileii la o substanţă folosită, poate fi o reactie inflamatorie datorata chiar şi tehnicii de epilare. În mare igiena suprafeţelor şi a aparatelor trebuie să fie respectată, să nu folosiţi produse care să irite pilea, să aflaţi dacă folosiţi produse pe care pielea dvs nu le tolerează.

alin

Am 22 de ani. Folosesc produsele Tea Tree de la Oriflame. Ce parere aveţi, prezintă vreun efect secundar folosirea lor? Sunt eficiente? Eu le folosesc de vreo un an jumate si mari efecte nu resimt, decat in aceea ca erupţia s-a stabilizat..

Nu voi intra în detalii despre produse de o anumită marcă. În general pielea ne transmite foarte bine dacă nu tolerează un produs, se înroşeşte, apare mâncărime, se usucă etc. Daca erupţia s-a stabilizat, probabil ca au avut un efect pozitiv, dacă au rămas semne după acnee, acestea vor necesita un tratament mai agresiv insă.

CIREASA COSTICA

Am psoriazis de doi ani. Nu scap de el de pe degete şi din coate. Am consultat mai mulţi medici, dar fără rezultat. Vă rog să mă ajutaţi.

Răspuns: Tratamentul psoriazisului este foarte complex şi necesită foarte multa răbdare şi coopeare din partea pacientului la fel cum este obligatorie o foarte bună pregătire a medicului curant. Nu există nici un tratament pentru psoriazis, care să poată fi prescris mai multor pacienţi, şi mai ales nu se poate face acest lucru fără o consultatie dermatologică amănunţită.

Delia Diaconu

Am probleme cu faţa. Medicul dermatolog mi-a spus că am dermatită seboreică. O perioadă am folosit Travagen şi a mers. Acum am trecut la un Corticoid mai uşor, dar se pare ca nu mai are efect. Ce ma sfătuiti să fac. Există o posibilitate pentru vindecare totală? Mentionez ca am 44 de ani.

Corticoidul va rezolva problema temporar, de aceea nu este recomandabil în tratamentul dermatitei seboreice, poate decât în fază acută, şi nu mai mult de 2-3 zile! Există însă diferite tratamente locale care se pot face pe perioade mai lungi, fără efecte secundare prin care să putem controla evoluţia dermatitei seboreice. Aceasta este însă o afecţiune care poate reapărea, dispare total, dar nu neapărat pentru totdeauna!

Xennia

Într-un moment de stres şi obosealp până la epuizare , am observat ca mi-au apărut pe gât şi decolteu mici solzisori de piele care în timp s-au mai colorat puţin în cafeniu , dar nu se desprind ... afectandu-ma dpdv estetic. Am folosit creme, dar nu au nici un efect .Nu ştiu cum aş putea obţine o piele fină şi netedă ... între timp nici stresul nu mai e atat de mare

După cum descrieţi problema este foarte probabil, să nu fie suficientă o hidratare să-i spunem “obişnuită”, în astfel de cazuri fiind nevoie de emulsii care să poată penetra cât mai adânc între straturile pielii (ce conţin uree spre exemplu). Este posibil sa fie indicat un tratament combinat, pentru optimizare rezultatului estetic, în funcţie de diagnosticul pe care îl va pune medicul dermatolog.

Răspunsuri pentru întrebări de pe TPU.ro 

WhiteWings

Cum scap de dermatita atopică?

Răspuns: Din păcate atopia descrie o dispoziţie a pacientului de a dezvolta diferite afecţiuni precum dermatita atopica, rinoconjunctivita alergică, astmul alergic. Acestea pot apărea simultan sau pe rănd fără să existe o regulă. Tratamentul se face în funcţie de etajul afectat dar această dispoziţie nu dispare.

Foarte important în dermatita atopică să aveţi un dermatolog care să vă asiste în tratamentul local şi să adapteze tratamentul în funcţie de faza bolii dvs.

Sensei.BRO

M-am săturat de aluniţe, am două enervante. Dar ştiu ca nu ai ce să-mi recomanzi aşa că o sa le suport în continuare.

Răspuns: Aluniţele se pot trata şi din motive estetice, daca nu le suporţi, acestea pot fi îndepărtate chirurgical, cu margine de siguranţă pentru a putea fi analizate complet de către un dermato-histopatolog, care să determine dacă acestea prezintă un risc, sutura facându-se în profunzime astfel încât cicatricea sa fie una estetică. Acest tip de operaţie poate fi facut numai de catre un dermatolog cu o bună pregătire dermatochirurgicală.


Legiuitoarea

Ce tratament este recomandat pentru Lupus Discoid Diseminat pentru o persoană de sex feminin, în vârstă de 75 de ani, fumătoare, operaţie de cataractă în anul 2003, fără alte probleme de sănătate.

Menţionez că se află sub tratament cu Plaquenil, 2 tb/zi şi a fost diagnosticată din anul 2006.

Răspuns: Tratamentul lupusului cutanat (cu subtipurile acestuia printre care şi lupusul discoid) se face după stabilirea sau excluderea unor afecţiuni sistemice. Tratamentul local este indicat numai în cazul leziunilor unice din cauza riscului tulburărilor de pigmentare şi a formării de zone cicatrice. De aceea se impune un tratament sistemic. Ţelul tratamentului local este de a evita apariţia a noi leziuni, efectuându-se o protecţie eficientă împotriva UVA/UVB. Pentru leziuni se pot folosi corticosteroizi şi imunomodulatoare (inhibitori de calcineurină)

Sistemic se folosesc de elecţie antimalaricele (de exemplu Plaquenil) dar si metothrexatul, retinoizi, dapsona, sau MMF/MP-S. Pentru a stabili un tratament local corespunzator este evident necesară o vizită la medicul dermatolog.

micadoctorita:

Cum putem controla hiperhidroza palmară şi plantară? În afară de toxina botulinica mai există alt tratament eficace, mă refer aici şi la cele naturiste. Mulţumesc.

Din păcate nu există.

Delight:

Cum pot scăpa de coşuri?

Răspuns: Acneea are mai multe cauze şi de aceea mai multe tipuri de rezolvare. Tratamentul, cum am spus şi mai sus se alege în funcţie de gravitate, de durata bolii şi de tipul de piele. Numai printr-un consult dermatologic putem sa rezolvăm această problemă.

adeana:

Pentru niste coşuri mici apărute pe gât, în apropierea feţei, roşii şi dureroase ce pot sa iau sau să fac? Bănuiesc cĂ sunt din cauza prafului, parfumului sau transpiraţiei.

Răspuns: Este posibil, poate fi vorba şi despre o dermatită periorală, poate fi o foliculită, dacă bănuiti ca este vorba despre parfum ar fi indicat să evitaţi să-l îl folosiţi. Însă cel mai indicata este o viztă la dermatolog.

Oliana :

Îmi apar uneori, cred ca este legat de anotimp, nişte cruste mici alburii, ca nişte liniuţe, la nivelul labei piciorului. Am micoză la o unghie, dobândită la pedichiura; mi-a fost scoasă unghia chirurgical, a crescut sănatoasa până la jumatate şi apoi s-a deformat reapărand micoza. M-aş bucura să mă puteţi ajuta !

Raspuns: Desigur! Dacaă se confirma micoza, se poate face un tratament local cu lac de unghii care să conţina un antimicotic cu actiune bună împotriva acesteia sau un tratament sistemic cu antimicotice orale.

ANONIM:

Ce crema recomandati pentru regenerarea mai rapida a pielii?!

Răspuns: Recomand să adaptăm întotdeauna tipul de emulsie folosită la nevoile pielii,: piele uscată-emulsie ce conţine mai mult ulei(grăsimi) şi mai puţină apă, piele normală/seboreică- emulsie cu mai multă apă şi mai puţin ulei(grăsimi).

anonim:

Cum pot depista agentul alergen din cauza căruia m-am ales cu o eczema?

Răspuns: Există teste alergologice standardizate cu alergeni ce pot fi testati pe suprafaţa tegumentului. Se fac în cabinete/clinici de  dermatologie/alergologie

dudu:

Cel mai eficient tratament pentru diminuarea pistruilor?

Răspuns: Peelingul chimic.

micurutza2005:

O problemă ar mai fi psoriazisul ,am pe maini şi aş vrea să ştiu: de ce îşi schimbă formele din cand în când ?de câte feluri este psoriazisul?(am înţeles bine de 11feluri ?)La mine uneori e sub forma de pete mari roşii, sau punctiforme, alteori sunt puncte cu puroi în vârf, sau cu scoarţă sau alteori fară. E asociat şi cu mancarimi? Pentru că la mine este şi la alţii nu. Multumesc.

Răspuns: Psoriazisul este într-adevăr cameleonul bolilor de piele pentru că poate lua aproape orice formă. De regulă nu apar mâncărimi însă în cazuri singulare s-a descris şi prurit. Tratamentul este complex şi întotdeuna este nevoie de asistenţa unui medic dermatolog pentru a ţine cât mai bine sub control această boală.

lacrimi:
Cum pot scăpa de semnele rămase în urma acneei? Am acnee vulgară, şi se manifestă deseori cu puroi, am încercat diferite tratamente, (Skinoren, Zinerit) dar continua să apară. Pe 40% din suprafaţa feţei, am semne enervante rămase în urma acestora, şi aş dori sa scap de ele, şi să-mi recomandaţi un tratament pentru stoparea apariţiei coşurilor, cel puţin diminuarea acestora.

Răspuns: pentru a trata cicatricele sau tulburările de pigmentare trebuie sa tratam evident, întâi acneea floridă. Am mai spus, tratamentul se face in funcţie de gravitate, durată şi tipul de piele, nu există un şablon de terapie. După ce acneea e stabilă se poate face un peeling chimic sau cu laser in funcţie de indicaţie, pentru a scăpa de semnele rămase.

gaby:

Cum să scap de TRANSPIRAŢIA excesivă? Am încercat mai multe deodorante dar niciunul nu ţine mai mult de 3 ore şi începe să şi schimbe mirosul, iar la şcoală trebuie să merg în pauze de mai multe ori cu deodorantul la baie şi trebuie să mă şi schimb deoarece am o mare pată de transpiraţie pe tricou. Am 17 ani şi sunt fată şi aş dori să ştiu ce aş putea folosi sau ce aş putea să fac mai ales că voi începe şcoala şi sunt foarte stresată din cauza traspiraţiei. Vă rog frumos să îmi răspundeţi. Multumesc

Răspuns: Cel mai bun şi eficient tratament este cel cu toxină botlinică. Se injectează intradermic soluţia ce conţine toxina, iar efectul se instalează progresiv din a doua zi după tratament ajungând la maxim de eficienţă în a 14-a zi. Acţiunea substanţei este de 4-6 luni după care tratamentul se poate reface.

cappodonna:
Mi se cojeste toata pielea de pe mâini (între degete mai exact, de pe talpi,şi în cap.Cel mai rău este în cap, de problema asta vreau sa scap prima. Nu este mătreaţa, sunt nişte coji imense. Imediat dupa ce mă spăl; cum se usucă părul,simt ca mi se strânge pielea capului, că a doua zi sa am niste coji imense de care nu scap de 2 ani.Am fost la dermatolog, nu mi-a fost de folos.3 dermatologi am schimbat, în zadar.Mai nou am şi ceva gen arsură în gură mai exact pe fălci (simt cand dau cu limba). Să fie toate simtomele cauzele unei singuri boli? Ce să fac... ce să iau?

Răspuns: În primă fază o sa vă rog să folositi o emulsie hidratantă pentru pielea capului (cremă cu uree 2% sau chiar ulei de măsline) de 2-3 x pe săptamana, pe care o lăsaţi să acţioneze noaptea şi o spşlaţi dimineaţa cu un şampon care să nu irite pielea. Pentru a continua tratamentul va trebui să mergeţi totuşi la un dermatolog chiar daca aţi schimbat 3 până acum...

yourfriend

Aş vrea să ştiu cum pot scăpa de acnee rapid sau de coşuri?

Răspuns: Există soluţii bune în funcţie de gradul de afectare pe termen mai scurt.  Vă recomand o vizită la medicul dermatolog!

M.J.:
Cum pot scăpa de punctele negre? Am un ten gras şi parcă tot timpul e murdar. Mulţumesc.

O soluţie foarte bună este peelingul cu alfihidroxi acizi (de ex acidul glicolic), care curăţă tenul şi influenţează metabolismul keratinocitelor în mod pozitiv, iar rezultatul este întotdeauna un ten curat, uniform, fara tulburări de pigmentare.

daniela:
In primul rand am o unghie la picior are alta culoare şi nu mai creşte în lungime ci în grosime şi atunci când încerc să o tai este casantă . acum chiar doare.

Răspuns: Poate fi vorba despre o micoză de aceea trebuie făcut un test pentru a stabili exact cauza acestei deformări.

Raspuns anonim:
Cum pot scapa de vergeturile apărute în timpul sarcinii?

Răspuns: Există mai multe tipuri de tratamente care să îmbunătăţească vergeturile. Ele constau în primul rând într-o hidratare corespunzătoare, apoi există tratamente corporale care să redea din elasticitate ţesutului, (ex.: fitopeeling, tratamente cu lumina intens pulsata/laser/ laser fracţional), tehnici chirurgicale speciale pentru astfel de afecţiuni. Vă recomand o consultaţie la un dermatolog/dermatoestetician care oferă aceste tipuri de tratament pentru a putea afla detalii despre acestea.


Anonim:
Ma numesc Mirela si vreau sa va intreb ce trebuie sa fac daca mi s-a rupt o alunita de curand?

Răspuns: E bine să vă consulte undermatolog, să facă o dermatoscopie, şi dacă macroscopic există suspiciuni că ar putea fi vorba despre o aluniţă periculoasă, să fie excizat şi restul rămas pentru a putea fi trimis la dermato-histopatolog.

Anonim:
Care este vârsta minima recomandată pentru injectiile cu botox ?

Răspuns: Nu există o vărstă minimă, acestea făcându-se în funcţie de indicaţie. Este de datoria dermatologului să stabilească împreună cu pacientul, indicaţia, ţelul tratamentului şi să-l informeze pe acesta în legătură cu orice posibile reacţii adverse sau neplăcute.

Mai multe articole despre:
forum botox cititori acnee dermatolog