MENIU

Medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Zisking rămân în libertate, dar nu pot părăsi ţara

Foto: gazetadecluj.ro

Curtea de Apel Bucureşti a respins, joi, recursurile medicilor Natan Lewit şi Genia Zisking, de la Clinica Sabyc, care au cerut să poată părăsi ţara, dar şi recursul DIICOT, prin care procurorii au solicitat arestarea doctorilor israelieni. Decizia de joi este definitivă.

Cei doi medici din cazul Sabyc, lăsaţi în libertate săptămâna trecută, prin decizia Tribunalului Bucureşti, au cerut instanţei, joi, nu numai să nu fie arestaţi, dar şi să li se ridice interdicţia de a părăsi ţara, motivând că sunt personalităţi ale lumii medicale israeliene.

Astfel, medicul Genia Zisking a spus că profesează meseria de embriolog încă din 1986, la un spital din Israel. De asemenea, medicul Natan Lewit a afirmat, în faţa instanţei, că ei au lucrat legal în România, ştiind tot timpul că Sabyc are aviz de funcţionare.

Cei doi medici au mai declarat că sunt mândri pentru naşterile pe care le-au făcut posibile prin fertilizare in vitro. Astfel, ei au cerut instanţei să li se ridice interdicţia de a părăsi ţara pe motiv că predau la universităţi din Israel, dar şi pentru că faptul că fiul medicului Genia Zisking se căsătoreşte în trei săptămâni.

În replică, procurorul i-a acuzat de câştiguri uriaşe de bani de pe urma fertilizărilor ilegale. El a spus că medicul Natan primea, pentru fiecare intervenţie, între 1500 şi 4500 de euro, acesta primind banii în mână, "cu punga".

Procurorul a mai susţinut că la dosar există o interceptare în mediu ambiental de la Clinica Sabyc care redă o discuţie dintre medicul Hari Mironescu şi un ofiţer de poliţie. În acea discuţie, Hari recunoaşte că medicii Natan Lewit şi Genia Zisking ştiau că donatoarele primesc bani în schimbul ovocitelor.

La ieşirea din sala de judecată, Natan Lewit a spus presei că se consideră nevinovat şi că nevinovăţia îi va fi demonstrată, iar medicul Genia nu a dat nicio declaraţie. Instanţa a rămas în pronunţare cu privire la recursul făcut de Parchet şi de avocatul apărării împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti de respingere a cererii de arestare preventivă şi de emitere a unei interdicţii de a părăsi ţara.