MENIU

Medicii de familie, nemulţumiţi de prevederile noului Contract cadru, ameninţă cu proteste

Foto: wordpress.com

De la 1 aprilie s-ar putea să plătiţi consultaţia la medicul de familie şi să nu mai primiţi reţete pentru medicamente compensate sau gratuite. Medicii sunt supăraţi pe Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi spun că vor începe protestele în câteva zile.

Medicii de familie şi reprezentanţii Ministerul Sănătăţii au reluat negocierile privind prevederile care îi nemulţmesc din Contractul cadru pe 2009 şi normele metodologice, după ce luni discuţiile pe aceste subiecte nu au dus la nicio concluzie.

Medicii s-au arătat revoltaţi de bugetul pe care l-au primit pe acest an, dar şi de mai multe măsuri iniţiate de Ministerul Sănătăţii. Reprezentanţii medicilor de familie spun că bugetul pe 2009 este cu 40% diminuat faţă de anul trecut şi că refuză să semneze contractul cadru pe 2009 cu CAS.

De asemenea, medicii de familie au ameninţat că îşi vor închide cabinetele, de la 1 aprilie şi că le vor ţine închise până când vor demara negocieri "reale" cu autorităţile, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanţilor medicilor.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita, a specificat că nu se va negocia prescrierea medicamentelor pe substanţă activă, chiar dacă medicii de familie au nemulţumiri şi în această privinţă.

Ameninţările medicilor de familie că-i vor pune pe pacienţi să plătească fiecare consultaţie au creat nemulţumiri în rândul bolnavilor. Oamenii consideră că e nedrept să fie puşi să achite consultaţiile medicilor de familie cât timp li se reţine CAS-ul.

Reacţia medicilor vine după ce ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a declarat că ministerul a ţinut cont de recomandările şi observaţiile medicilor de familie în redactarea contractului cadru, document care conţine principiile generale de desfăşurare a activităţii de medicină primară. "Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Patronatul Naţional de Medicina Familiei (PNMF), constată că se continuă deliberat campania de dezinformare a opiniei publice cu privire la presupusele consultări avute cu reprezentanţii medicilor de familie", se arată în comunicatul celor două organizaţii.

Ministrul Bazac consideră că refuzul medicilor de familie de a semna Contractul cadru e o decizie pripită şi nefundamentată, deoarece normele metodologice de aplicare nu sunt încă finalizate şi i-a invitat pe medici la consultări asupra acestora. 

Citeşte şi: Medicii de familie ameninţă că îşi vor închide cabinetele, de la 1 aprilie