MENIU

Medicii de familie ameninţă cu proteste

Foto: RTV
I. Bazac: Bugetul se va reduce cu 11%, sumă care se va compensa din cele două programe naţionale de sănătate
Medicii din câteva judeţe au venit la lucru cu banderole negre, iar în perioada 18-20 februarie, cabinetele lor vor fi închise
T. Bernstein: dacă nu rezolvăm situaţia, de la 1 aprilie vom închide într-adevăr cabinetele

Ameninţări cu proteste din tabăra medicilor de familie. Aceştia sunt nemulţumiţi de banii alocaţi de la buget pentru sectorul medicinei primare şi mulţi dintre ei ameninţă cu un un protest inedit: vor intra în concediu timp de câteva zile. Cu toate acestea, Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac îi asigură că vor avea bani suficienţi.

Medicii de familie susţin că bugetul pe acest  an e mai mic cu 40% faţă de cel alocat în 2008. În această situaţie, 40% din cabinetele medicale de familie vor trebui să se închidă.

Ministrul Sănătăţii,  Ion Bazac, susţine însă că bugetul s-a redus în acest an doar cu 11%. În plus, această sumă va fi recuperată prin programele naţionale de sănătate care vor fi derulate tot de medicii de familie, respectiv programele de prevenire a cancerului de col uterin, cancerului la sân şi a bolilor cardiovasculare.

''În primul trimestru valoarea punctului nu se modifică, rămân aceleaşi sume ca-n 2008. Bugetul se va reduce cu 11%, sumă care se va compensa din cele două programe pe care ministerul le-a introdus în buget, programe de prevenţie care se adresează exclusiv medicilor de familie. Sănătatea pacienţilor este foarte importantă şi înţeleg această formă de protest, dar nu-i văd rostul'', susţine ministrul Ion Bazac.

Medicii nu au însă mare încredere în promisiunile ministrului, şi spun că nu vor ceda până nu vor vedea un document oficial în acest sens. Ei rămân fermi pe poziţii şi anunţă că vor intra cu toţii în concediu, în perioada 18-20 februarie. Medicii din Dolj şi Prahova au înaintat de luni cererile de concediu, în timp ce cadrele medicale din Bistriţa-Năsăud şi Arad au intrat în cabinete cu banderole negre la mână, susţinând astfel că reducerea bugetului înseamnă moartea cabinetelor medicale. 

Peste 300 de medici ieşeni sunt aşteptaţi astăzi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate să-şi depună cererile de concediu pentru următoarele trei zile. În Mehedinţi, 80 de medici de familie, din cei 150 care activeză în judeţ, şi-au depus la CAS cereri pentru trei zile de concediu de odihnă, în perioada 18 - 20 februarie.

''Dacă nu rezolvăm situaţia, la începutul lunii martie vom face notificare către Casa de Asigurări de Sănătate şi de la 1 aprilie vom închide într-adevăr cabinetele, asta dacă nu se găsesc 480 de medici înlocuitori'', a declarat Tania Bernstein, preşedinte Asociaţia Medicilor de Familie Iaşi.

Reprezentanţii medicilor de familie se vor întâlni astăzi cu şefii CNAS.

Mai multe articole despre:
proteste medici de familie Ion Bazac