MENIU

Medici de la SJU Slatina, sancţionaţi să facă ore de educaţie medicală după decesul unui pacient

Foto: wordpress.com

Colegiul Medicilor Olt a sancţionat cu efectuarea de ore de educaţie medicală mai mulţi medicii de la Spitalul de Urgenţă Slatina, în urma unei anchete care a vizat decesul unui pacient, la începutul anului, care a fost plimbat mai multe ore de la o secţie la alta fără a primi îngrijiri.

Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Olt a decis că din cei şase medici sancţionaţi de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, după ancheta desfăşurată de o comisie a Ministerul Sănătăţii condusă de ministrul Ion Bazac, doar trei se fac vinovaţi de moartea, la începutul anului, a unui pacient. Acesta a murit în unitatea spitalicească după ce a fost plimbat pe la mai multe secţii ale SJU Slatina, fără a i se acorda îngrijirile necesare, informează corespondentul NewsIn.

Potrivit preşedintelui Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor Olt, Aurelian Simionescu, au fost găsiţi nevinovaţi de moartea bătrânului medicii Ion Brătoi, fost director medical al spitalului, Ion Moisă, medic secţia Unitatea Primiri Urgenţe (UPU), şi Ecaterina Buzău, şef secţie UPU.

"Au făcut obiectul anchetei disciplinare medicii Ana Corboş, şefa secţiei de boli cronice, Doru Pârvu, de la secţia de boli interne şi Cornel Fulga, medicul de gardă de la secţia UPU", a declarat Simionescu.

"Am decis aplicarea unei sancţiuni cu mustrare şi efectuarea a 10 ore de educaţie medicală, o alta cu vot de blam şi, la fel, cu efectuarea a 10 ore de educaţie medicală, iar cea de a treia sancţiune este de interzicere a exercitării profesiei pentru o durată de şase luni şi 20 de ore de educaţie medicală", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Olt, Costache Marinache, refuzând să precizeze individual sancţiunile aplicate celor trei medici găsiţi vinovaţi în cazul morţii lui Mihai Constantinescu, de 63 ani, din Drăgăneşti Olt, la începutul acestui an.

Potrivit unor surse medicale, Ana Corboş a fost sancţionată de Colegiul Medicilor Olt, la propunerea Comisiei de Disciplină, cu mustrare şi obligativitatea efectuării a 10 ore de educaţie medicală, Doru Pârvu a primit vot de blam şi este obligat să efectueze 10 ore de educaţie medicală, în timp ce pentru Cornel Fulga s-a luat decizia interziceri profesării activităţii pe o durată de şase luni şi obligarea sa la efectuarea a 20 de ore de educaţie medicală.

"Sancţiunile pot fi contestate în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei de sancţionare. Potrivit legislaţiei şi regulamentului Colegiului Medicilor, contestaţiile depuse vor fi înaintate Colegiului Naţional al Medicilor din România", a mai declarat Costache Marinache.

În urma morţii lui Mihai Constantinescu, de 63 ani din Drăgăneşti, la începutul acestui an, după ce a fost plimbat timp de mai multe ore pe la mai multe secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, fără a primi îngrijirile medicale necesare, ministrul Ion Bazac a dispus anchetarea cazului. Comisia a fost condusă personal de Ion Bazac. Pe baza recomandărilor comisiei, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a fost destituită, iar in cazul a patru medici: Ana Corboş-secţia de cronici, Doru Pârvu-secţia de boli interne, Cornel Fulga-medic de gardă UPU şi Ecaterina Buzău-şef UPU, s-a dispus desfacerea contractului de muncă.

Medicii au atacat în instanţă decizia conducerii spitalului şi au cerut prin Ordonanţă preşedenţială să-şi poată desfăşura activitatea până la judecarea pe fond a cauzelor şi emiterea unei hotărâri judecătoreşti definitive. Cu excepţia medicului Cornel Fulga, ceilalţi trei au avut câştig de cauză în instanţă, magistraţii decizând că ei pot să se întoarcă la spital până la judecarea pe fond a cazurilor.

Medicul Cornel Fulga nu mai lucrează în SJU Slatina de la finele lunii ianuarie, imediat după ancheta Ministerului Sănătăţii, când i s-a desfăcut contractul de muncă.