MENIU

Matei Vişniec, invitat special la deschiderea Festivalului Comediei Româneşti

Foto: www.artline.ro

Dramaturgul Matei Vişniec a fost invitatul special al primei seri a celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Comediei Româneşti - FestCO 2009, miercuri, 6 mai, anunţă organizatorii.

În foaierul Teatrului de Comedie, de la ora 17.30, va avea loc, în prezenţa dramaturgului, lansarea romanului "Sindromul de panică în Oraşul Luminilor", apărut la Editura Cartea Românească, urmat de o şedinţă de autografe.

După succesul repurtat de reeditarea romanului "Cafeneaua Pas-Parol", Matei Vişniec revine în proză cu un nou roman. De data aceasta, centrul lumii se mută la cafeneaua Saint-Médard – o agora a literelor, un turn Babel contemporan, în jurul căruia gravitează doar autori şi personaje.

Un întreg univers patronat de un editor francez fără editură, domnul Cambreleng, care, excedat de lectura manuscriselor primite, de sutele de pagini de cuvinte scrise de autori avizi de glorie literară, într-o lume în care domnesc imaginea şi sunetul, decretează moartea cuvintelor.

Acum, principala lui pasiune este colecţionarea cărţilor moarte, care umplu librăriile devenite abatoare, din cauza cititorilor orbi şi surzi la suferinţa şi plînsul cărţilor necitite. Într-un Paris asediat de personalităţile care l-au locuit şi de o istorie glorioasă, se derulează numeroase întîmplări neobişnuite, invizibile unui ochi neexersat: un poem cucereşte planeta, o pisică ţine un jurnal, o poveste de dragoste scapă de sub control, visele evadează în realitate şi toţi locuitorii devin, fără voia lor, personaje.

"Sindromul de panică în Oraşul Luminilor" este o distopie vie, care tocmai se consumă sub pana unui scriitor ratat, devenit personajul principal al acestui roman total.

Tot pe 6 mai, în Sala Mare a Teatrului de Comedie, de la ora 18,00, va avea loc spectacolul "Mansardă la Paris", de Matei Vişniec, în regia lui Radu Afrim, spectacol care a primit Premiul Presei - “Coup de coeur de la presse Avignon”, la Festivalul Avignon "le OFF" de anul trecut.

Din distribuţia spectacolului fac parte actori din Luxemburg, Franţa şi România. Constantin Cojocaru, actor la Teatrul Odeon, va interpreta rolul lui Cioran. Spectacolul va fi jucat în limba franceză şi va beneficia de supratitrare.

Spectacolul a fost produs de Centrul Cultural Kulturfabrick, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Dramatic Thionville-Larraine.

Mai multe articole despre:
festival Teatrul de Comedie Matei Vişniec