MENIU

Măsuri dure şi decizii economice grele - previziunile lui Boc pentru următoarea perioadă

Foto: heeloo.ro
Guvernul va lua măsurile necesare care vor fi în interesul celor 22 de milioane de români, nu în cel al unor interese politice sau grupe minoritare

"Măsuri mai dure şi decizii economice mai grele", este avertismentul transmis de premierul Boc, asigurând, totodată, că acestea vor fi "în interes general". Declaraţia vine după ce Guvernul a stabilit să taie 9.200 de posturi în mare parte ocupate cu personal angajat. Iar valul disponibilizărilor nu se opreşte aici.

"Cadrul economic legat de creşterea economică s-a înrăutăţit. Deficitul economic trebuie, astfel, rediscutat. Trebuie să luăm acele măsuri care servesc interesului ţării", a spus Emil Boc.

"Guvernul va lua măsurile necesare care vor fi în interesul celor 22 de milioane de români, nu în cel al unor interese politice sau grupe minoritare", a explicat premierul. Tocmai din acest motiv, Guvernul va lua "măsuri mai dure şi decizii economice mai grele", a avertizat Boc, asigurând, totodată, că acestea vor fi "în interes general".

"Am analizat, împreună cu colegii mei din Guvern, 226 de agenţii guvernamentale în care intră următoarele componente: agenţii, autorităţi, administraţii, centre, institute, inspectorate, companii, societăţi naţionale, regii şi alte instituţii. Există o multitudine de organisme care intră sub cupola reorganizării. Din cele 226 rămân 107. În cele 107, 33 sunt obligatorii în raport cu UE. Restul au intrat în analiza de restructurare", a explicat premierul.

Reforma vizează, "în primul rând, să eliminăm ce este în plus, şi, în al doilea rând, să răspundă nevoilor cetăţeanului", potrivit primului ministru.

"Acolo unde se justifică, poate chiar mai angajăm, dar unde s-au făcut angajări doar de dragul de a angaja, vom face disponibilizări. Cei disponibilizaţi ar putea beneficia de ajutor de şomaj pe o perioadă de un an, precum şi de cursuri de reconversie profesională, însă numai dacă se va propune acest lucru într-o şedinţă prealabilă", a asigurat Boc. 

Agenţii cum ar fi Cadastrul şi Inspectoratul de Stat în Construcţii rămân, dar banii vor intra la bugetul de stat şi angajaţii vor fi plătiţi "ca toţi muritorii"

Emil Boc a anunţat că a cerut ca, până miercuri, fiecare minster să prezinte actele normative prin care se comasează sau se desfiinţează agenţiile, pentru a se efectua pachetul legislativ urmând ca, ulterior, acesta să fie trimis la Parlament şi să se treacă la adoptarea actelor normative. "Va fi o muncă foarte grea, dar eficientă", a spus primul ministru.

"Unde sunt venituri, foarte bine, să se facă angajări, dar să nu se ceară bani statului", a mai spus primul-ministru.

 

Emil Boc: Aparatul de stat a fost umflat artificial

Aparatul de stat a fost umflat artificial, motiv pentru care reducerea personalului este mai mult decât necesară, a declarat premierul Emil Boc.

Şeful Executivului a spus că, în intervalul 2005 - 2008, numărul posturilor din administraţia centrală a crescut cu 20% - respectiv cu 64.000, iar creşterea per total, în aparatul de stat, a fost de 16%. În instituţiile finanţate din venituri proprii şi subvenţii, creşterea a fost de 30%, iar în cele finanţate integral din venituri proprii - de 10%.

"În perioada 2005-2008, cheltuielile cu personalul care lucrează cu agenţiile guvernamentale au crescut cu 200%. Este clar că aici au avut loc abuzuri, că s-a umflat artificial aparatul de stat", a conchis Boc.

Mai multe articole despre:
guvern Emil Boc şomaj restructurare agenţii