MENIU

Măsuri de securitate speciale în Macedonia pentru scrutinul de duminică

Foto: wikipedia.org

Măsuri de securitate speciale au fost luate în Macedonia, unde alegătorii sunt chemaţi la urne duminică pentrru a vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi locale, un scrutin considerat un test crucial pentru perspectivele europene ale ţării.

Serviciile Ministerului de Interne au distribuit instrucţiuni foarte precise unui număr de 8.500 de poliţişti, în ceea ce priveşte modul cum trebuie să se comporte în timpul alegerilor şi cum să pareze orice violenţă în interiorul sau în apropierea secţiilor de vot.

Patrulele de poliţie vor fi intensificate pentru a evita repetarea tulburărilor care au marcat alegerile legislative în zonele albaneze ale ţării, în iunie 2008. Aceste tulburări interalbaneze au provocat moartea unei persoane şi rănirea altora în schimburi de focuri.

Organizaţiile neguvernamentale au invitat, de asemenea, populaţia să contribuie pentru ca acest scrutin să fie liber şi echitabil, dar şi lipsit de violenţe.

"Niciun incident nu va fi tolerat şi niciun act de intimidare nu va fi permis în timpul votului", a spus şi premierul macedonean Nikola Gruevski, la ultima reuniune a partidului său, Organizaţia Revoluţionară-Partidul Democratic pentru Unitate Naţională (VMRO-DPMNE), vineri, la Strumica (sud-est).

În jur de 1,8 milioane de alegători macedoneni sunt chemaţi să-şi aleagă preşedintele pentru un mandat de cinci ani, dintre cei şapte candidaţi. Vor fi desemnaţi tot duminică şi primarii principalelor oraşe ale ţării.
Mai multe articole despre:
alegeri vot Macedonia scrutin