MENIU

Marţi, leul a pierdut patru bani în raport cu euro. Cursul afişat de BNR este de 4,2306 lei/euro

foto: insidecatholic.com

Leul se topeşte! În doar două şedinţe valutare, euro s-a scumpit cu patru bani şi a atins cel mai ridicat curs din ultimele două luni! Banca Naţională a României a anunţat, pentru marţi, un curs de referinţă pentru un euro de 4,23 lei.

Cursul de referinţă afişat marţi de BNR, de 4,2306 lei/euro, a urcat cu aproape 2 bani (0,45%) faţă de şedinţa precedentă, de la 4,2116 lei/euro. Banca centrală nu a mai afişat un curs de schimb atât de ridicat din 24 aprilie, când era de 4,2380 lei/euro.

Şi faţă de moneda americană, cursul de referinţă afişat marţi de BNR a urcat, până la 3,0447 lei/dolari, după deprecierea leului cu aproape un ban (0,19%), comparativ cu nivelul de luni, de 3,0390 lei/dolar. Cursul de referinţă nu a mai urcat la un nivel atât de ridicat din 20 mai, când banca centrală afişa un curs de referinţă de 3,0521 lei/dolar.

În anii trecuţi, vara era propice leului, datorită valutei adusă în ţară de românii care lucrează peste hotare. Din cauza recesiunii, însă, banii s-au împuţinat, iar investitorii îşi îndreaptă interesul, dar şi fondurile, către alte pieţe, unde riscul pentru pierderi este mai mic.

În această situaţie nu suntem doar noi, ci şi ţările din regiune, precum Ungaria sau Polonia. Monedele acestor ţări s-au depreciat chiar mai mult decât leul, în raport cu euro, din cauza scăderii burselor europene şi americane. Cât priveşte viitorul, specialiştii spun că acesta este incert. Evoluţia leului în raport cu euro este greu de estimat, din cauza climatului economic negativ. Economiştii sunt cu ochii şi pe Banca Naţională. Eventuala creştere a leului depinde şi de măsurile luate de Autoritatea Monetară.

Mai multe articole despre:
euro dolar curs valutar lei