MENIU

Marte a avut o atmosferă mult mai densă în trecut

FOTO: lightsinthedark.files.wordpress.com

Un meteorit foarte mare, alcătuit din fier şi nichel, a fost descoperit pe suprafaţa lui Marte de una dintre staţiile geologice robotice ale NASA, Opportunity, oferind o mai bună înţelegere a trecutului planetei.

Printre întrebările la care oamenii de ştiinţă încearcă să răspundă este cum roca metalică, de mărimea unui pepene, a ajuns la suprafaţa planetei intact.

Simulările computerizate arată că atmosfera planetei ar putea încetini un meteorit de cel mult zece ori mai mic decât cel descoperit de curând. Orice obiect mai mare ar fi distrus la impact, lăsând în urmă doar un crater.

"Faptul că meteoritul este intact ne spune că atmosfera trebuie să fi fost mult mai densă pentru a-i încetini coborârea", a declarat geologul Matt Golombek, de la NASA Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California.

Opportunity (staţia geologică de pe Marte) a explorat o regiune ecuatorială, cunoscută sub numele de Meridian Planum, din ianuarie 2004, căutând urme de apă. Atunci a descoperit un meteorit mult mai mic, dar cercetătorii nu au putut determina cum a ajuns în acel loc, doar că nu a fost expus la apă. Pe Pământ, meteoriţii bogaţi în fier ruginesc foarte repede.

"Block Island, bucata de rocă nou identificată, are urme pe ea care par a fi lăsate de o ploaie acidă. ", a afirmat Ralf Gellert, de la Universitatea Guelph, din Ontarion Canada. Cercetătorul face parte din echipa responsabilă de misiunea lui Opportunity.

"Este un indiciu despre ceea ce s-a întâmplat în trecut. Ne spune cum era mediul înconjurător în urmă cu câteva miliarde de ani", a mai spus Gellert pentru Discovery News.

Mai multe articole despre:
apă Marte fier atmosferă meteorit nichel