MENIU

Marko Bela: UDMR nu are 300.000 de euro pentru a suţine candidatul la prezidenţiale

Foto: rtv

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marţi că Uniunea nu ar avea de unde să depună garanţia de 300.000 de euro pentru prezidenţiabilul său, dar şi-a exprimat încrederea că guvernanţii vor renunţa la acest gen de modificări ale Legii.

"Nu avem atâţia bani, mai ales dacă se impun anumite condiţii. O sumă atât de mare, în mod clar îngrădeşte dreptul de a candida. 300.000 de euro pentru UDMR este o sumă enormă. Pentru alţi politicieni şi alte partide, eventual nu e... Eu sper să renunţe cei care au făcut această propunere", a afirmat Marko.

Întrebat dacă va fi atacat la Curtea Constituţională un eventual act normativ cu acest gen de prevederi, Marko a răspuns că este posibil, dar şi-a exprimat speranţa că se va renunţa la idee.

"Dacă şi aşa se cere un anumit număr de semnături, atunci nu văd de ce ar mai fi nevoie de un depozit, se suprapune unei alte condiţii care are acelaşi scop. Dar dacă totuşi se cer bani, să se ceară o sumă rezonabilă", a adăugat el.

Liderul Uniunii a precizat că este de acord cu necesitatea unei anumite susţineri dată de semnături.

"Dacă iei în serios şi vrei să strângi în mod legal, corect, un număr de semnături, 200.000 de semnături sunt suficiente pentru a demonstra o anumită susţinere", a susţinut preşedintele Uniunii.

La rândul său, preşedintele executiv al UDMR şi prezidenţiabilul Uniunii, Kelemen Hunor, a criticat lipsa de transparenţă cu care se lucrează la modificarea Legii alegerilor prezidenţiale şi a subliniat că UDMR nu este de acord cu adoptarea unei noi forme prin Ordonanţă de Urgenţă. 

Kelemen Hunor a afirmat că Uniunea nu este de acord cu modificările preconizate, anume creşterea numărului de semnături necesare înscrierii în cursă şi introducerea unei garanţii de 300.000 de euro.

Citeşte şi AEP: Propunerea de introducere a taxei de 300.000 de euro pentru candidaţii la prezidenţiale nu ne aparţine nouă

Vadim Tudor: Taxa de la Cotroceni mă vizează pe mine, şi aici e mâna lui Băsescu

Mircea Geoană este împotriva taxei de 300.000 de euro

Nati Meir: Este o lege a lui Hrebenciuc

Dacă vrei să fii preşedintele României, trebuie să plăteşti înainte 300.000 de euro