MENIU

Marko Bela susţine că încrederea maghiarilor în UDMR a crescut de când Uniunea e opoziţie

Foto: NewsIn

Liderul UDMR, Marko Bela, a afirmat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în discursul politic susţinut în faţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali, că, potrivit unui sondaj de opinie, încrederea maghiarilor în Uniune a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, transmite corespondentul NewsIn.

"Sprijinul acordat UDMR în luna martie era de 83,83 la sută, cu opt procente mai mult faţă de luna aprilie a anului 2008. Provocarea cea mai importantă este că UDMR a reuşit să îşi mărească sprijinul. S-a încheiat perioada de tranziţie de când am trecut în opoziţie, perioada în care a trebuit să redefinim rolul UDMR şi să ne situăm pe o traiectorie de opoziţie. Organizaţiile UDMR au făcut faţă acestui test şi am obţinut o victorie şi prin faptul că majoritatea suprefecţilor maghiari au rămas în funcţie", a declarat Marko Bela.

El consideră că una dintre cele mai importante decizii luate în opoziţie a fost crearea unităţii maghiare, prin parafarea înţelegerii cu Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Bela a mai spus că UDMR şi CNMT au reuşit să adune pentru alegerile europarlamentare 270.000 de semnături, în candiţiile în care avea nevoie de 200.000.

Marko Bela a mai spus că evenimentele din 14-15 martie, când au sărbătorit Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, "au fost creatoare de solidaritate". "S-a demonstrat că UDMR nu poate fi evitată şi este un factor decisiv chiar şi în relaţiile dintre România şi Ungaria", a adăugat Marko Bela.

Preşedintele Uniunii a mai afirmat că, în cadrul aceluiaşi sondaj, etnicii maghiari au fost întrebaţi pe sprijinul cui contează mai mult, iar pe primul loc a ieşit UDMR, cu 83%, Uniunea Europeană cu 74%, Guvernul Ungariei, cu 48% şi preşedintele Traian Băsescu cu 33%.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 13 februarie 2009 - 9 martie 2009, pe un eşantion de 1.910 subiecţi cu vârsta de peste 18 ani, din 16 judeţe ale Transilvaniei. Pentru un nivel de probabilitate a rezultatelor de 95%, sondajul admite următoarele maje de eroare: Transilvania: 2,9%, Harghita: 4,1% şi Covasna: 4,2%.
Mai multe articole despre:
maghiari UDMR Marko Bela Opoziţie