MENIU

Marko Bela: Am votat pentru o înţelegere cât mai bună între români şi maghiari

<descriere>
Marko Bela a declarat că a votat pentru schimbare

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, după ce a votat în comuna Sâncraiu de Mureş, că şi-a dat votul pentru schimbare şi că a votat pentru o relaţie stabilă şi transparentă între instituţiile statului, Preşedinţie, Parlament şi Guvern.

\"Am votat pentru o relaţie stabilă şi transparentă între instituţiile statului, Preşedinţie, Parlament, Guvern, în general pentru o stabilitate politică în România. Şi am votat pentru un preşedinte care să aducă o altă mentalitate şi o viziune în politica în România. După părerea mea, un candidat tânăr, maghiar, este perfect potrivit pentru a impune o schimbare de mentalitate în politica noastră. În mod obligatoriu avem nevoie de schimbare. În acelaşi timp, am votat şi de data aceasta pentru binele comunităţii maghiare din România, pentru binele întregii societăţi şi pentru o înţelegere cât mai bună între maghiari şi români\", a spus Marko Bela.

Cel de-al doilea vot al liderului maghiar, la referendum, a fost negativ. \"La referendum am votat cu nu. Nu sunt de acord nici cu sistemul unicameral, nici cu reducerea numărului parlamentarilor. Este vorba despre o demagogie inacceptabilă atunci când ni se propune o astfel de schimbare. Avem nevoie de o schimbarea a sistemului parlamentar, dar în sensul unui sistem bicameral real, unde toate zonele tradiţionale ale  ţării, toate unităţile administrativ teritoriale să îşi regăsească voinţa într-o cameră superioară\", a explicat preşedintele UDMR.

În ceea ce priveşte o decizie pentru susţinerea unui candidat în turul doi, Marko Bela a spus că luni se va consulta cu colegii din Uniune. \"Decizia pentru turul doi va fi oricum grea, dar va fi luată curând. Nu avem o decizie luată, dar să vedem. Vă întreb însă, de ce nu ar intra în turul doi candidatul nostru?\", a spus politicianul maghiar.

Marko Bela salută gestul politicienilor români de a da mesaje în limba maghiară, însă consideră inoportună folosirea de către Traian Băsescu a mesajului opoziţiei din Ungaria. \"Oricine are dreptul să îşi facă campanie şi să aibă un mesaj pertinent în limba maghiară. E foarte bine că şi candidaţii români încearcă să se adreseze maghiarilor în limba lor maternă\", a spus Marko.

Preşedintele UDMR a fost la vot singur. După ce şi-a exercitat dreptul consituţional, Marko Bela s-a dus la sediul central de campanie al UDMR, la Casa Bernady din Târgu Mureş.