MENIU

Marko: Am votat pentru o Europă care să înţeleagă, respecte şi să impună drepturile minorităţilor

Foto: Transilvania Expres

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, duminică, la Sâncraiu de Mureş, că a votat pentru solidaritate şi bună reprezentare a României în Uniunea Europeană, dar şi pentru o uniune care să fie preocupată de drepturile minorităţilor.

Marko Bela a votat la Sâncraiu de Mureş la ora 9.00, el fiind cel mai matinal politician din judeţ.

"Am votat pentru solidaritatea maghiară din România, dar în acelaşi timp să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor. Eu cred că pentru perioada care urmează va avea o importanţă majoră reprezentanţa noastră la Bruxelles. Am votat pentru o Europă unită, o Europă a tuturor valorilor importante pentru noi. Am votat pentru o solidaritate europeană, pentru solidaritatea cetăţenilor din România şi pentru solidaritate a maghiarilor din România. Pentru o Europă care să înţeleagă, să respecte şi să impună drepturile minorităţilor", a declarat Marko Bela.

Deşi o prezenţă scăzută la vot a populaţiei ar fi crescut şansele UDMR, având în vedere că de obicei etnicii maghiari sunt mai conştiincioşi, Marko Bela a subliniat că este important ca toată lumea să meargă la vot. "Îndemnăm lumea să meargă la vot, avem interesul ca prezenţa să fie cât mai mare în cazul întregii societăţi, nu doar a maghiarilor, fiindcă acest lucru ar arăta un interes pentru UE şi pentru prezenţa noastră la Bruxelles", a declarat preşedintele UDMR.

El a mai apreciat că alegătorilor nu li s-a explicat suficient importanţa alegerilor pentru Parlamentul European. "E vina politicienilor şi a partidelor politice care nu au reuşit să explice importanţa Uniunii Europene şi a Parlamentului European. Dacă există un dezinteres, nu e vina alegătorului, ci a celor care au avut obligaţia să îi informeze", a opinat liderul maghiar.

Marko Bela a spus că speră să nu existe o ascensiune a ultranaţionaliştilor în forurile europene. "Nu ar trebui să intre ultranaţionaliştii. UE nu poate să fie o uniune a naţionaliştilor, de fapt nicio uniune a naţiunilor în exclusivitate, ci o uniune a statelor, ţărilor, zonelor, regiunilor a etniilor care trăiesc în Europa. Ultranaţionaliştii nu au ce căuta în UE", a afirmat Marko.

Centrul electoral al UDMR a fost la Târgu Mureş, la sediul Fundaţiei "Bernady Gyorgy". Aici au fost prezenţi preşedintele UDMR, Marko Bela, precum şi numeroşi lideri şi candidaţi ai Uniunii pentru Parlamentul European.

Mai multe articole despre:
alegeri maghiari UDMR Marko Bela Mures europarlamentare