MENIU

Marketing Research 2010: Cercetarea online în România: 1 % din totalul metodelor de cercetare

În România, cercetarea de piață se face mai mult offline decât online

În România, cercetarea de marketing pe internet se face în mare măsură pe telefon și față în față. La nivel mondial, aceaste tehnici au fost demult înlocuite de cercetarea pe internet.

Le o rată de penetrare a internetului în mediul urban de 60%, cercetarea de marketing online este obligatorie, spun reprezentanții companiei de cercetare Daedalus Online.

La nivel mondial, 20% din cercetarea de piaţă este făcută online, în timp ce în România procentul este de doar 1%. Cea mai mare parte din cercetarea de piaţă este făcută la telefon (12%), spun oficialii Daedalus, care sunt de părere că metodologia online va căpăta greutate şi în România.

La capitolul avantaje ale cercetării online se numără preţul scăzut faţă de alte tehnici, flexibilitatea, culegere mai rapidă a datelor, eliminarea operatorilor de teren.

Reprezentanţii Daedalus realizează o serie de focus grup-uri online, cu participanţi pe care îi selectează atât online, cât şi offline. \"Un focus grup online îi lasă pe oameni într-un spaţiu, al lor, în care ei se simt comod, nu au senzaţia unui experiment\", enumeră oficialii Daedalus avantajele unui astfel de experiment.

O serie de inconveniente apar, totuși și în online, reconosc aceștia: \"Nu ne putem asigura că respondentul nu este, de fapt, directorul, ci secretara acestuia. De aceea, facem o verificare continuă, iar asta ne mănâncă extrem de mult timp\". Nici înstrăinarea rezultatelor nu se împiedica eficient de fiecare dată: \"Avem un sistem care împiedică print screen-ul făcut unui monitor, dar fotografiile sunt greu de evitat, de exemplu\".

 

Mai multe articole despre:
Daedalus marketing