MENIU

Marile destinaţii turistice ale Europei suferă puternic din cauza crizei

Foto: Realitatea TV

Cafenelele din Veneţia aproape goale, şezlongurile de pe plajele spaniole la fel, iar cei care se pozează sub turnul Eiffel sunt tot mai puţini. Cele mai cunoscute destinaţii turistice ale Europei se află într-o criză majoră, din cauza absenţei turiştilor străini.

Criza din turism se simte cel mai greu în Franţa, cea mai vizitată ţară din lume, cu aproape 80 de milioane de turişti străini anul trecut. Guvernul francez estimează că, la finalul sezonului estival, numărul străinilor care aleg Franţa ca destinaţie turistică va fi mai mic cu 30% faţă de cel din 2008.

Principala rivală europeană a Franţei, Spania, scapă mai uşor, cu o scădere estimată a numărului de turişti de 10% în sezonul estival, după o scădere generală de peste 11 procente în primele şase luni ale anului. Plajele celebre de pe Costa del Sol, odinioară pline pînă la refuz de germani şi britanici sunt aproape goale. Pline rămân butoaiele de bere care-i aşteptau pe turiştii din cele două ţări: scăderea estimată a consumului de bere este de 13,5% faţă de 2008. Toate acestea, în ciuda faptului că Guvernul spaniol a ajutat turismul cu un miliard de euro de la începutul crizei.

Italia, a treia destinaţie turistică a Europei, înregistrează un paradox. Pe de o parte, aici se înregistrează o scădere cu peste 8% a numărului de turişti străini care vizitează peninsula între lunile mai şi octombrie, plajele italiene găzduind, pînă acum, cu 1,5 milioane mai puţini turişti decât în 2008, deşi hotelurile au scăzut preţurile la cazare şi cu 30%. Pe de altă parte, tot în Italia se înregistrează şi excepţia: Cetatea Eternă, Roma, este la fel de plină de turişti ca întotdeauna, spre deosebire de Florenţa sau Veneţia. O posibilă explicaţie este turismul religios, supus în mai mică măsură constrîngerilor financiare.
Mai multe articole despre:
Spania Franţa Italia turişti Roma criză economică