MENIU

Marii producători de electronice din Japonia au anunţat pierderi colosale şi concedieri masive

Foto: RTV

Zi neagră pentru a doua mare economie a planetei. În doar câteva ore, în Japonia s-au anunţat scăderi-record ale producţiei şi disponibilizarea a zeci de mii de angajaţi. Mai mulţi producători japonezi de maşini şi electronice - principalele exporturi ale ţării - au raportat pierderi uriaşe.

Cel mai mare conglomerat industrial nipon, Hitachi, a anunţat pierderi de 7 miliarde de euro şi disponibizarea imediată a 7000 de angajaţi din diviziile de componente electronice şi televizoare.

O situaţie similară la producătorul de echipamente electronice NEC, care a anunţat dispariţia a 20 de mii de locuri de muncă la nivel mondial, după ce a prevăzut pierderi de aproape 3 miliarde de euro în 2009.

Toshiba, unul din liderii mondiali pe piaţa semiconductorilor, aşteaptă pierderi de 2,3 miliarde de euro şi trimite în şomaj 4500 de oameni.

Toate acestea după ce luna trecută Sony a anunţat 16 mii de disponibilizări la nivel global.

Cireaşa de pe tort, producătorul auto nr 1 din lume, Toyota se pregăteşte să anunţe că pierderile pe anul acesta vor fi de aproape 3 miliarde şi jumătate de euro - triplu faţă de cât se estima în decembrie. Iar al doilea constructor nipon, Honda, a redus la jumătate estimările de venituri pe 2009, în condiţiile în care vânzările în ultimele trei luni au scăzut, faţă de 2007, cu 90%.
Mai multe articole despre:
Japonia pierderi electronice disponibilizări