MENIU

Maricela şi Mihaela merg zilnic opt kilometri, pe jos, până la şcoală şi înapoi

Foto: RTV

Există locuri în România în care curentul electric nu a ajuns. De asfalt, nici vorbă. În cătunul Piscul Reghiului, la 25 de kilometri de Focşani, oamenii trăiesc în beznă. Îşi fac periodic provizii de gaz şi lumânări pentru a-şi lumina casele. Cu toţii speră că vor apuca ziua în care vor aprinde lumina de la un comutator din casă, să bage în priză cablul unui televizor sau frigider.

Şi nu e singura problemă. Dacă ar fi amenajat şi drumul de patru kilometri până în centrul comunei, două fetiţe din sat, care merg zilnic pe jos până la şcoală, ar fi cele mai fericite.

Maricela este elevă în clasa a II-a, iar sora ei, Mihaela, este la grădiniţă. Indiferent de vreme, ele merg pe jos până la şcoală şi înapoi, două sau trei ore, în funcţie de noroiul sau zăpada de pe drum.

Pentru toate familiile din Valea Reghiului drumul e o problemă. Una mai mare e însă lipsa electricităţii.

Prin intermediul emisiunii Stradă, şcoală şi spital, preşedintele Traian Băsescu s-a oferit să susţină cererea oamenilor din Valea Reghiului. I s-a alăturat şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei.

"O să ne oprim când plecăm de aici la internatul din comună şi să încercăm să îl reabilităm la toamnă. Cum se apropie de sfârşit anul şcolar, sperăm ca la toamnă să avem acest internat şi fetiţele să stea acolo. De aceea şi poate că ideea de a discuta cu colegii, mă gândesc să vorbesc cu dl ministru Videanu de a avea şi aici curent electric pt satele atât de izolate mi se pare că merită efortul", a declarat Ecaterina Andronescu.