MENIU

Marian Sârbu: Salariul maxim în România va fi de 9.000 de lei, după adoptarea legii salarizării unice

Foto: NewsIn
Sârbu: Intenţia este de a apropia salariile mai mici de cele mari

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu, a declarat pe 9 iunie în cadrul emisiunii 100% cu Robert Turcescu, că salariul maxim în România va fi de 9.000 de lei, după adoptarea legii salarizării unice.

"Raportul cel mai mic salariu - cel mai mare salariu este de 1 la 15. Salariul maxim, în România, după aprobarea acestei legi, va fi de 9000 de lei. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2010. Intenţia este de a apropia salariile mai mici de cele mari, astfel încât acest raport să se menţină pe toată perioada creşterii salariului minim, până când va atinge 50% din salariul mediu pe economie. Este un acord social semnat încă de anul trecut", a declarat Sârbu. 

Sârbu a mai amintit că pensia minim garantată va ajunge anul acesta la 350 de lei.

"În luna octombrie va fi o nouă creştere, de două puncte procentuale la punctul de pensie, iar pensia socială minim garantată va ajunge la 350 de lei", a precizat ministrul Muncii.

În legătură cu calcularea pensiilor, Sârbu a spus că: "Acordul cu FMi face în continuare referire la 45%, ţinta la care ar trebui să ajungă punctul de pensie în raport cu salariul mediu pe economie. Pensiile vor fi calculate, în momentul ieşirii la pensie, cu aceast 45%, urmând ca ulterior pensiile să poată fi indexate cu rata inflaţiei".

Recalcularea pensiilor speciale este mai mult o problemă juridică, decât una politică, socială, sau chiar financiară, în opinia lui Sârbu.

Sârbu: Rata şomajului ar putea ajunge la 8% până la sfârşitul anului

"Eu cred că, într-un scenariu pesimist, rata şomajului pentru anul ăsta ar putea creşte la 7,7-8%, într-un scenariu optimist maxim 7-7,5%, iar foarte optimist ar fi sub 7 la sută", a precizat Sârbu.

Mai multe articole despre:
salariu lege ministru pensie salarizare Marian Sârbu