MENIU

Mari teatre bucureştene, prezente în turnee peste hotare, în ciuda crizei

Foto: NewsIn

În ciuda restricţiilor bugetare care au afectat, încă de la începutul acestui an, instituţiile de cultură, trei mari teatre - Teatrul Naţional, Teatrul Nottara şi Teatrul de Comedie - vor participa la turnee naţionale şi internaţionale importante.

Teatrul Naţional va pleca în turneu cu piesa "Şapte dintr-o lovitură", scrisă de Lia Bugnar şi regizată de Ion Caramitru. Aceasta urmează să fie prezentată la bienala NETA, care se va desfăşura la Nova-Gorica, Slovenia şi Trieste, Italia, în intervalul 12-24 mai.

De asemenea, spectacolul "Eduard al III-lea" al TNB va participa la festivalul de la Salonic, Grecia, din septembrie, posibil şi la Sofia, lucru care se negociază încă, după cum au declarat reprezentanţii instituţiei. "Există o invitaţie de principiu, pentru un festival din Argentina, care urmează să aibă loc în iulie-august şi pentru care se aşteaptă confirmarea de participare, la care am propus spectacolul "Cu uşile închise" (de Jean-Paul Sartre, în regia lui Mircea Anca, n.r.). Mai avem o invitaţie, pe care ne dorim să o onorăm, la Festivalul internaţional de teatru de la Tel Aviv şi la care ne prezentăm cu spectacolul "Sânziana şi Pepelea", a declarat directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru.

În privinţa participării la evenimentele din ţară, Teatrul Naţional urmează să participe, în luna mai, cu piesele "Molto Gran' impressione", în regia lui Dan Tudor şi "Şapte dintr-o lovitură", în regia lui Ion Caramitru, la Festivalul de Comedie din Bucureşti.

Trupa Teatrului Nottara va pleca într-un turneu important în luna septembrie în Germania, cu spectacolele "Titanic Vals", în regia lui Dinu Cernescu, la Munchen şi "Ritmuri", în regia Dianei Lupescu, la Koln. Teatrul pregăteşte şi două piese pe tema "Bucureştiul vechi", care vor fi gata până pe 20 septembrie,când vor fi prezentate în cadrul manifestării "Zilele Bucureştiului", eveniment care va avea loc la Praga. Cu piesa "De trei ori dragoste", regizată de Ulrike Döpfer, trupa teatrului va participa şi la un festival care se va desfăşura în Macedonia. "Vrem să mergem şi cu piesa "Rinocerul îndrăgostit", (scrisă de Liao Yimei şi regizată de Mihai Lungeanu, n.r.) tocmai în China, pentru a juca acest spectacol, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de relaţii bilaterale româno-chineze", a declarat directorul instituţiei, Mircea Diaconu.

Teatrul de Comedie şi-a anunţat deja participarea la manifestări naţionale. Spectacolul "Fitness", o coproducţie Teatrul de Comedie şi Artistic Production, cu sprijinul Ambasadei Belgiei la Bucureşti,  în regia lui Mihai Bisericanu, se va juca pe 13 aprilie, la cea de-a patra ediţie a Galei Star, de la Bacău, iar "Poker", în regia lui Alexandru Tocilescu, se va susţine pe 4 mai, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului de teatru „EuroArt”, de la Iaşi.

Alte două piese - "Ioana şi focul", în regia Cătălinei Buzoianu şi "Clinica", în regia lui Eugen Palade - vor reprezenta instituţia la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, din octombrie, precum şi la Festivalul de dramaturgie contemporană, de la Teatrul "Sică Alexandrescu", din Braşov, care va avea loc în luna noiembrie.

Direcţia Teatrului de Comedie aminteşte, printre manifestările la care intenţionează să participe în acest an, Festivalul de la Avignon, din Franţa, care se va desfăşura în intervalul 7-29 iulie, deşi confirmarea de participare nu a fost încă primită până în acest moment.