MENIU

Maramureşul, un loc dincolo de timp, în care moroşenii păstrează tradiţiile şi obiceiurile de odinioară

Foto: RTV
Cei mai mulţi moroşeni păstrează tradiţiile şi obiceiurile de odinioară

Bisericuţe din lemn mai vechi decât timpul, gospodari vânjoşi cu munca în sânge, altminteri oameni blânzi, locuri în faţa cărora te închini mut de uimire, dar şi bucate pentru care trădezi cu plăcere orice fel de dietă. Într-un cuvânt, Maramureş.

Despre Maramureş ni se pare că ştim totul din cărţi sau de la televizor. Ajungând însă pe Iza sau pe Mara descoperim că, de fapt, nu ştim mai nimic. Şi neştiute rămân multe din cărărui. Suntem musafirii unui ţinut unde tradiţiile sunt vii. Maramureşul este o legendă dincolo de nori şi de munţi. Iar pentru moroşeni, pământul lor este un întreg univers.
Fiecare loc este o ţară, fiecare casă este o poveste de demult, parcă niciodată spusă de ajuns.

Pe Valea Izei, în Ieud, familia Pleş se încăpăţânează să trăiască precum moşii din vechime. Duc o viaţă simplă, după reguli nescrise, iar de la case la port totul este ca odinioară. Au două locuinţe vechi la marginea satului. Pe una au transformat-o în muzeu. "Avem două case, una de 400 de ani şi una de două sute de ani. Casele sunt deschise oricărui turist care vrea să vadă straiele, covoarele, ţesăturile de odinioară", a declarat unul dintre membrii familiei Pleş. Femeile din Maramureş încă mai învaţă arta ţesutului la război.

O viaţă fascinantă. Iar pentru noi, un singur pas într-o casă moroşană este suficient să ne întoarcem în timp. La grindă sunt înşirate cânţi, adică un fel de căni şi felurite oale.

Maramureşul este o destinaţie turistică este recomandată de Ministerul Turismului. 

Mai multe articole despre:
turism Maramureş turişti tradiţii obiceiuri moroşeni