MENIU

Managerii se aşteaptă la noi disponibilizări în toate domeniile de activitate până în octombrie

Foto: hunedoreanul.ro

Managerii firmelor româneşti estimează că activitatea din industrie şi construcţii va continua să scadă, în timp ce comerţul şi serviciile vor cunoaşte o relativă stabilitate în perioada august-octombrie, însă numărul salariaţilor se va micşora în toate sectoarele, a anunţat Statistica.

Astfel, directorii firmelor din industria prelucrătoare prevăd, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a producţiei (sold conjunctural -15%), potrivit anchetei de conjunctură publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul de salariaţi ar putea scădea în industria prelucrătoare (sold conjunctural -21%), în special în cazul firmelor cu cel puţin 500 de salariaţi (sold conjunctural -30%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (solduri conjuncturale -60%, -51%, respectiv -42%).

Pentru preţurile produselor industriale managerii prognozează, în continuare, o tendinţă de stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Potrivit estimărilor din august, activitatea din construcţii ar putea înregistra, în următoarele trei luni, o tendinţă de scădere atât a producţiei (sold conjunctural -21%), cât şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -21%).

Managerii din România se mai aşteaptă la reducerea numărului de salariaţi, atât pe total (sold conjunctural -22%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, în timp ce preţurile lucrărilor de construcţii ar urma să fie relativ stabile (sold conjunctural +1%).

Managerii din sectorul de comerţ cu amănuntul au estimat o relativă stabilitate a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -2%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +2%), până în octombrie. Aceeaşi tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -1%) ar urma să fie înregistrată şi în ce priveşte volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri.

În schimb, angajatorii anticipează pentru următoarele trei luni scăderea numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -14%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor avea o creştere moderată (sold conjunctural +9%).
Potrivit aşteptărilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) ar urma să aibă o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%), însă numărul de salariaţi ar putea să scadă (sold conjunctural -16%), tendinţă dată în special de întreprinderile cu cel puţin 500 de salariaţi.

În acelaşi timp, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -3%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul respondenţilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă. Ca urmare, soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen şi nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Au fost convenite mai multe praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale. Astfel, până la ? 5% relativă stabilitate, de la ? 6% până la ?15% creştere moderată, respectiv scădere moderată, de la ?16% până la ? 40% creştere, respectiv scădere, peste ?40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.070 agenţi economici), construcţiilor (1.258), comerţului cu amănuntul (2.678) şi serviciilor (2.081). Eroarea de estimare maxim admisă este de ?5% la nivel de sector, se precizează în comunicatul Statisticii.