MENIU

Mamele obţin 600 lei lunar până la recalcularea indemnizaţiei, dar vor primi diferenţa ulterior

Foto: wordpress.com

Mamele care iau în prezent indemnizaţia de 600 lei pentru creşterea copilului vor putea depune, până în 30 iunie, documentele necesare recalculării acesteia, iar statul va plăti banii rezultaţi din diferenţă pe acest an, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu.

"Odată cu recalcularea cuantumului, statul va acorda şi diferenţele de sume înregistrate începând cu ianuarie 2009", a spus Mariana Nedelcu, coordonator al politicilor familiale, asistenţei şi incluziunii sociale din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Pentru recalcularea cuantumului indemnizaţiei prin aplicarea procentului de 85% asupra mediei veniturilor realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului, mamele trebuie să depună o cerere care să cuprindă obligatoriu numele şi prenumele, codul numeric personal, adresa, atât a persoanei beneficiare, cât şi a copilului pentru care se primeşte indemnizaţia, precum şi o adeverinţă privind veniturile profesionale realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului, eliberată de instituţia care deţine evidenţa acestora.

Documentele se depun la agenţia teritorială pentru prestaţii sociale, fie personal, fie prin poştă cu confirmare de primire, iar mamele din Bucureşti vor putea depune, de la 1 februarie actele necesare recalculării cuantumului indemnizaţiei şi la Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului ale sectoarelor în care beneficiarii îşi au domiciliul, conform unui protocol care se va încheia între aceste instituţii.

Instituţia care ţine evidenţa poate fi angajatorul, agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă - în cazul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj -, casa teritorială de asigurări de sănătate - pentru persoanele care au beneficiat de concedii medicale -, casa teritorială de pensii - în cazul beneficiarilor pensiei de invaliditate - sau autoritatea fiscală la care se depune declaraţia de venit.

În cazul persoanelor care solicită pentru prima dată indemnizaţia de creştere a copilului, actele ce trebuie depuse la primăria din localitatea de reşedinţă sunt formularul tipizat, copia actului de identitate al mamei, copia certificatului de naştere al copilului, copia altor acte doveditoare care atestă filiaţia copilului, o adeverinţă privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi veniturile realizate în ultimele 12 luni înainte de naşterea copilului.

"Pentru toate cazurile, veniturile profesionale care se iau în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sunt veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole, aşa cum sunt acestea definite de Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit. De asemenea, pentru perioadele asimilate vor fi luate în calcul veniturile aferente acestora, respectiv indemnizaţia de şomaj, indemnizaţia aferentă concediilor medicale", a precizat secretarul de stat Mariana Nedelcu.

La sfârşitul anului trecut, premierul Boc a anunţat că indemnizaţia pentru creşterea copilului va avea, începând cu 1 ianuarie 2009, o valoare cuprinsă între 600 şi 4.000 de lei. Indemnizaţia maximă, de 4.000 de lei, stabilită de Guvern, reprezintă circa trei salarii medii nete pe economie.