MENIU

Mai mulţi militari români au murit în Afganistan în cei patru ani de când România participă cu trupe în această regiune

Foto: tribuna.ro

În cei patru ani de când România participă cu trupe în Afganistan, s-au mai înregistrat şi alte accidente soldate cu o lungă listă de morţi şi răniţi. În 2008, 3 soldaţi români şi-au pierdut viaţa în Afganistan.

Căpitanul Iuliu-Vasile Unguraş este cel de-au unsprezecelea militar român care şi-a pierdut viaţa în teatrul de operaţiuni din Afganistan.

Cu doar câteva zile înainte, pe 3 aprilie, a murit şi căpitanul Petre Tiberius. Acesta era ofiţer în Batalionul 1 Forţe pentru Operaţii Speciale "Vulturii" şi a fost ucis într-un schimb de focuri cu talibanii.

Înaintea lui a murit şi sergentul major Chira Claudiu, pe 26 februarie în acest an. El se afla într-o misiune de patrulare pe Autostrada A1(Qalat - Kabul), iar autovehicul în care era a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

În 2008, 3 soldaţi români şi-au pierdut viaţa în Afganistan

Sergentul major Dragoş Traian Alexandrescu a murit pe 31 august 2008, tot după ce a trecut cu transportorul blindat peste un dispozitiv exploziv artizanal.

Pe 13 iunie 2008, patrula în care se afla fruntaşul Claudiu Marius Covrig a fost atacată de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade. Militarul a fost rănit mortal.

Ionuţ Cosmin Sandu a murit pe 20 martie 2008. El îndeplinea o misiune de patrulare când autovehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

Din 2005 până acum 30 de militari români au fost răniţi în Afganistan

În 2007 şi-a pierdut viaţa Aurel Marcu într-un mod similar. Pe 6 septembrie, în urma executãrii unei misiuni de patrulare, TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil.

Aceeaşi soartă a avut-o cu un an în urmă şi sublocotenentul Gheorghiţă Drăguşanu tot într-o misiune de patrulare.

La fel s-a întâmplat şi în 2005. Sergentul Narcis Şonei aflat într-un TAB în fruntea coloanei a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, care a declanşat ulterior detonarea muniţiei din interiorul TAB-ului.

Din 2005 până acum 30 de militari români au fost răniţi în Afganistan.

Mai multe articole despre:
România morţi Afganistan militari răniţi trupe