MENIU

Mai multe voturi decât alegători, în 50 de districte din Iran, recunosc autorităţile

Foto: nytimes.com

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Gardienilor Constituţiei, însărcinat cu supravegherea alegerilor prezidenţiale iraniene, a afirmat că la scrutinul din 12 iunie, în 50 de districte au existat mai multe voturi decât alegători potenţiali, a anunţat luni televiziunea de stat.

Totuşi, această situaţie nu a "influenţat în mod semnificativ" rezultatul final. Preşedintele în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad a fost reales pentru încă un mandat de patru ani.

"O plângere comună a candidaţilor este că au existat mai multe de voturi exprimate decât potenţiali alegători, în anumite districte. Dar ancheta noastră preliminară arată că cifra anunţată (170 de districte - n.red.) nu este corectă şi această situaţie nu s-a înregistrat decât în 50 de districte", a declarat Abbas Ali Kadkhodaie.

Iranul are 366 de districte, subdiviziuni administrative ale celor 30 de provincii din ţară.

Candidatul conservator Mohsen Rezai, clasat al treilea la scrutinul prezidenţial din 12 iunie, denunţase joi nereguli la scrutin, afirmând că în "170 de circumscripţii, participarea a atins între 95% şi 140%".

Alţi doi candidaţi, Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, contestă corectitudinea scrutinului. Plângerea lor este examinată de Consiliul Gardienilor, care a promis că va anunţa un verdict asupra scrutinului până miercurea viitoare.

Kadkhodaie a apreciat că situaţia din cele 50 de districte "se poate explica prin faptul că anumite oraşe găzduiesc migranţi, sunt oraşe turistice, etc". Teoretic, fiecare alegător poate vota unde doreşte. "În orice caz, s-a stabilit să fie trimişi inspectori la faţa locului, pentru a examina cifrele", a adăugat oficialul.

"Însă în toate aceste districte au existat trei milioane de voturi şi acestea nu ar fi influenţat decisiv rezultatele alegerilor", a conchis el.

Anterior, autorităţile anunţaseră că Ahmadinejad a câştigat alegerile cu 11 milioane de voturi.
Mai multe articole despre:
Iran alegeri voturi