MENIU

Mai multe specii de fluturi, pe cale de dispariţie din cauza încălzirii globale

Foto: maxisciences.com

Fluturii britanici îşi trăiesc anii cei mai grei, în ultimul sfert de secol. Numeroase specii sunt astăzi pe cale de dispariţie în urma verilor reci şi ploioase.

O vară umedă, o agricultură intensivă şi dezvoltarea locuinţelor ameninţă 12 specii de fluturi, ale căror număr de indivizi este cel mai scăzut din ultimii 30 de ani.

Vara 2007 a fost cea mai ploioasă din ultimii 100 de ani iar august 2008 a fost la fel de urât. Ploaia îngreunează zborul fluturilor care sunt mai vulnerabili faţă de prădătorii lor.

Fluturilor le este greu să se şi reproducă în condiţii de ploaie, să găsescă hrană sau să îşi depună ouăle.

Fenomenul îi afectează, de exemplu, pe Fabriciana adippe, care are mai puţin de 50 de colonoo, precum şi fluturele de salcâm, cu mai puţin de 100 de colonii.

Începând din 1996, mulţumită "Uk Butterfly Monitoring Scheme" - un plan de observare şi de supraveghere a fluturilor, s-a constatat că şi alte specii erau ameninţate, precum fluturele multicolot (Nymphalis urticae) care şi-a pierdut 60% din populaţie în ultimii 30 de ani.

"Dacă am avea un an însorit, anumite specii şi-ar reveni, dar altele au atât de puţini indivizi, încât nu suntem siguri că mai au cum să se înmulţească", a declarat Tom Brereton, responsabil cu supravegherea la "Butterfly Conservation".

Dr. Brereton îşi doreşte o mai bună gestiune a pădurilor şi a ariilor protejate. "Insectele sunt indicatori foarte buni ai sănătăţii mediului şi dacă ele nu o duc bine, acest lucru dovedeşte că şi alte specii ale faunei şi flore sunt ameninţate", a spus Brereton.