MENIU

Magistraţii l-au eliberat pe Becali pe motiv că nu poate rămâne în arest până la sentinţa definitivă

Foto: presaonline.com

Gigi Becali a fost eliberat de magistraţi pentru că nu reprezintă pericol social. Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au dat joi motivarea eliberării în cazul Becali. Doi dintre ei au fost de acord ca omul de afaceri să iasă din arest, iar preşedintele completului a votat împotrivă.

Potrivit celor doi judecători care au fost de acord cu înlocuirea arestului, dacă ar fi fost pericol social, omul de afaceri ar fi trebuit să rămână în arest până la pronunţarea unei condamnări definitive.

Totodată, magistraţii susţin că nu există probe care să arate că Becali ar putea să influenţeze desfăşurarea anchetei. Totuşi, preşedintele completului nu a vrut să-l pună în libertate pe Becali.

Judecătorul care a făcut opinie separată afirmă, în motivarea instanţei, că ceilalţi doi colegi ai săi încalcă legea pentru că nu respectă practica constantă a Curţii Supreme. De altfel, el este şi judecătorul care a respins recursul declarat de avocaţii lui Becali împotriva arestului, aşadar şi-a păstrat opinia de atunci.

"Ideea că pericolul social concret al faptei şi a prezenţei inculpatului în societate ar crea un sentiment de insecuritate nu ar putea fi acceptată, deoarece ar însemna ca o astfel de persoană să fie, în mod automat, arestată preventiv şi apoi menţinută în arest, până la pronunţarea unei hotărâri de condamnare, fără posibilitatea liberării în cursul cercetării penale, cercetării judecătoreşti, aspect care, practic, ar face inutilă existenţa liberării provizorii", se arată în motivare.

De asemenea, judecătorii îşi motivează decizia şi ţinând cont de poziţia socială a lui Gigi Becali, considerând că eliberarea provizorie sub control judiciar oferă suficiente garanţii pentru buna desfăşurare a anchetei.

Magistraţii mai arată că nu există probe din care să reiasă că Becali ar "zădărnici aflarea adevărului sau că ordinea publică ar fi, în mod real, afectată".

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au judecat joi o cerere a lui Becali de ridicare a interdicţiei de a părăsi localitatea.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 17 aprilie, admiterea recursului făcut de Gigi Becali împotriva hotărârii Judecătoriei Sectorului 1 şi eliberarea provizorie sub control judiciar a acestuia.

Gigi Becali a fost reţinut de procurori, pe 2 aprilie, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu alte patru persoane, ulterior, fiind reţinut o a şasea persoană.

Acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de lipsire de libertate în mod ilegal, Gigi Becali a fost, apoi, arestat preventiv, pe 3 aprilie, de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 1.

Mai multe articole despre:
Gigi Becali judecători motivare