MENIU

Magistraţii au deschis 3.000 de procese pentru sporuri împotriva Ministerului de Justiţie

Foto: News In

Magistraţii şi personalul asimilat magistraţilor au introdus în instanţă, în ultimii trei ani, aproape 3.000 de acţiuni numai împotriva Ministerului Justiţiei, solicitând diferite sporuri. Printre cei care au deschis procese se află şi şeful DNA, Daniel Morar, şi preşedintele CSM, Virgil Andreieş.

În perioada 2006-2008 s-au înregistrat 768 de acţiuni având ca obiect sporul "anticorupţie" de 30% precum şi a celui de 40%, 805 acţiuni având ca obiect plata sporului de vechime în muncă, 893 de acţiuni având ca obiect plata sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică, 381 de acţiuni având ca obiect plata sporului de confidenţialitate, 18 acţiuni având ca obiect plata tichetelor de masă, 19 acţiuni având ca obiect plata contravalorii primelor de asigurare, 25 de acţiuni având ca obiect plata sporului "de periculozitate", 46 acţiuni având ca obiect plata sporului "de permanenţă" şi 46 acţiuni având ca obiect sporul  "de calculator".

Magistraţi importanţi au dat statul în judecată pentru plata unor sporuri sau prime restante
Potrivit declaraţiei de avere din vara lui 2008, însuşi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş a câştigat, în 2007, 53.981 de lei ca drepturi salariale restante peste salariile încasate. De altfel, Virgil Andreieş, a declarat, joi, pentru NewsIn, că nu ştie exact câte procese are pentru acordarea unor drepturi salariale, dar că acestea ar fi în jur de 3-4 şi nu 10 aşa cum a fost acuzat.

Un alt membru al CSM, Anton Pandrea a primit şi el "drepturi salariale restante"şi a încasat suplimentar, în 2007, peste 40.000 de lei.

Vicepreşedintele CSM, Bogdan Licu, a încasat, potrivit declaraţiei de avere din noiembrie 2007, 24.529 lei cu titlul de "drepturi salariale restante".
La fel a procedat şi judecătorul Costel Drăguţ, alt membru al CSM. Drăguţ este şi preşedinte al Curţii de Apel Craiova de unde a obţinut anul trecut, potrivit declaraţiei de avere 141.316 lei sumă ce reprezintă "salarii şi alte drepturi băneşti".

Chiar şi şeful DNA, Daniel Morar a încasat, anul trecut, 9.761 lei sumă ce reprezintă "restanţe conform unor hotărâri judecătoreşti".

De la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea preşedinte de secţie Gabriela Victoria Bârsan, potrivit declaraţiei de avere, a încasat în 2007 salarii plus drepturi salariale restante în valoare de 194.288 lei. La fel a procedat şi judecătorul Gheorghe Buta, care a primit anul trecut salarii şi "restanţe" în valoare de 199.222 lei.

De la DIICOT, structura centrală, procurorul Gheorghe Muscalu a încasat anul trecut, în urma unor procese cu instituţia pentru care lucrează, 34.000 lei.

În ceea ce priveşte procesele intentate de procurori, un caz important este şi cel al fostului procuror general Ilie Botoş şi al adjunctului său, Marcel Sâmpetru. Asfel, Curtea de Apel Bucureşti a obligat, în decembrie, Ministerul Public să le plătească procurorilor Ilie Botoş şi Marcel Sâmpetru, la cererea acestora, sporuri de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 50% pentru perioada mai 2005-august 2006, respectiv mai 2005-martie 2007, inclusiv dobânda aferentă acestei perioade. Decizia nu e definitivă.

Preşedintele Traian Băsescu a catalogat, joi, modul în care magistraţii au obţinut unele măriri salariale drept "o interferenţă gravă a puterii judecătoreşti în puterea Executivă", susţinând că este deranjat de astfel de abuzuri şi că celelalte puteri ale statului ar trebui să reacţioneze.

Mai multe articole despre:
proces magistrat instanţă sporuri