MENIU

Maghiarii din Sânmartin se plâng că romii le fură din gospodării

Foto: RTV
Tensiuni în localitatea harghiteană Sânmartin, între maghiari şi romi

Tensiuni în localitatea harghiteană Sânmartin. Maghiarii îi acuză pe romi că le fură din gospodării, iar aceştia spun că nu mai dorm liniştiţi în casele lor de teamă că ar putea fi agresaţi.

Între cele două comunităţi a izbucnit acum câteva zile un conflict deschis, iar autorităţile încearcă să readucă liniştea pe uliţele satului, în timp ce romii se plâng că nu mai au curaj să se întoarcă la casele lor.

În comuna Sânmartin trăiesc 3.000 de oameni, dintre care 200 sunt romi. Chiar dacă sunt puţini, maghiarii spun că aceştia le dau mari bătăi de cap. Ultimul incident s-a petrecut chiar pe 31 mai. Poliţiştii şi jandarmii au reuşit, pe moment, să calmeze spiritele. Romii susţin însă că atacurile maghiarilor au continuat şi în zilele următoare.

Prefectul de Harghita a încercat să împace cele două comunităţi, dar în zadar. "În faţa lui Dumnezeu toţi suntem egali. Nu avem voie să desconsiderăm niciun om", a spus prefectul.

Înfuriaţi de aceste furturi, unii maghiarii chiar au cerut ca locuinţele romilor să fie dărâmate. Până se lămureşte situaţia, poliţiştii şi jandarmii patrulează prin Sânmartin, pentru a preveni alte incidente violente.

Mai multe articole despre:
maghiari romi gospodării agresiuni