MENIU

Maghiarii din Harghita şi Covasna au protestat la Sfântu Gheorghe, cerând păstrarea posturilor obţinute de UDMR în 2004

Foto: xplorio.ro

Maghiarii din Harghita şi Covasna au protestat nemulţumiţi de pierderea posturilor din direcţiile judeţene deconcentrate. La iniţiativa bisericilor istorice, la Sfântu Gheorghe a fost organizat un miting de protest. Liderii religioşi şi politici ai maghiarilor au susţinut că în posturile obţinute prin algoritm politic, de UDMR, în urmă cu patru ani, trebuie păstraţi reprezentanţi ai minorităţii.

"România nu recunoaşte drepturi colective pentru minorităţi şi nu acceptă ideea de autonomie teritorială", a declarat preşedintele Băsescu după vizita de săptămâna trecută din Ungaria.

"Nu au existat divergenţe între România şi Ungaria. Fiecare ţară şi-a rezolvat problema minorităţilor aşa cum a considerat că este potrivit faţă de realităţile din România, respectiv din Ungaria. Există o singură mare certitudine, şi anume aceea ca standardele aplicate de ambele ţări sunt considerate standarde corecte, care respectă drepturile minorităţilor. Cu observaţia că România nu recunoaşte drepturi colective pentru minorităţi şi nu acceptă ideea de autonomie teritorială", a mai spus preşedintele.

Referitor la problema minorităţilor, Băsescu a declarat că o prioritate în acest sens o reprezintă transferul către administraţiile locale, acolo unde sunt condiţii create, a asistenţei medicale spitaliceşti, a şcolilor sau a poliţiilor locale.