MENIU

Magazinele care vând plante halucinogene se închid de la 1 octombrie

Foto: thehomegrown.com

Magazinele care comercializează plante sau substanţe halucinogene ar putea fi interzise, începând cu 1 octombrie, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii, au declarat reprezentanţii instituţiei.

"Dezbaterea publică a proiectului de ordin s-a încheiat, acum se adună toate propunerile şi se lucrează la forma finală a actului normativ, ca de la 1 octombrie să fie deja aplicat", au mai precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a efectuat mai multe controale, la începutul lunii iunie, împreună cu inspectori ai Protecţiei Consumatorului, la aşa zisele "magazine de vise". Ministrul şi-a exprimat îngrijorarea că aceste magazine au atras deja foarte mulţi tineri. "Eu sunt destul de îngrijorat de mai bine de o lună, de când am aflat că se vând aceste lucruri în România, pentru că targetul este o anumită categorie de tineri şi, din păcate, ei au început să cumpere aceste produse, aceste plante şi efectele se pot vedea deja", a spus Ion Bazac.

Pe de altă parte, comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice propune în Raportul său dezincriminarea consumului de droguri şi a sexului comercial, ca soluţii pentru limitarea consumului de droguri ilegale, a prostituţiei şi răspândirii infecţiei cu virusul HIV.

Una dintre soluţiile înaintate de Comisia prezidenţială se referă la "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului!", după cum specifică autorii Raportului, pentru a aduce la "suprafaţă" consumatorii. Raportul invocă faptul că în mai multe oraşe ale României există deja magazine care vând produse etnobotanice cu aceleaşi efecte ca drogurile ilegale uşoare, iar "efectele lor sociale nu par a fi vizibile".

"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferenţele de rigoare între drogurile uşoare şi drogurile tari, în special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave", se arată în Raport.