MENIU

Maestrul şi Margareta, fotografiaţi pe străzile Moscovei de Jean-Daniel Lorieux

Foto: NewsIn

După ce a fost jucat pe marile scene de teatru, transformat în serial TV şi în piesă rock, romanul "Maestrul şi Margareta" primeşte o adaptare inedită, de astă dată prin instantaneele realizate de fotograful de modă Jean-Daniel Lorieux.

Fotografiile, realizate în locurile indicate în roman, au fost expuse la Casa Spiridonov din Moscova, chiar lângă locul unde Maestrul a întâlnit-o pe Margareta, iar Mihail Bulgakov pe Elena Sergeevna, cea de-a treia soţie a sa.

Expoziţia de fotografie, inaugurată la Moscova în prezenţa actorului Alain Delon, reuneşte 50 de imagini care spun povestea diavolului coborât pe străzile Moscovei. Pe fundalul care redă decorul moscovit, actriţa franceză Isabel Adjani devine Margareta, în vreme ce Vladimir Kochevoy intră în pielea Maestrului. Unul dintre top-modelele Rusiei, Danila Poliakov, l-a înfăţişat pe câinele cu colţi Azazello, membru al alaiului diavolesc. Woland i-a fost rezervat producătorului rus Evgeny Yakovlev, iniţiatorul acestui proiect. "La început, totul a fost conceput ca un lucru comercial. În timp ce lucram, însă, am ajuns să înţelegem că este necesar să ne gândim doar la partea artistică.", povesteşte Yakovlev.

Bulgakov a terminat lucrul la carte cu puţin timp înainte de a muri, dar acesta  fost interzisă mulţi ani în Rusia. Se pare că "Maestrul şi Margareta" a fost sursă de inspiraţie pentru piesa "Sympathy for the Devil" a trupei Rolling Stone, dar, până acum, niciun regizor nu a reuşit să ecranizeze pe marele ecran povestea. Roman Polanski a scris scenariul unui film "Maestrul şi Margareta" la sfârşitul anilor '80, dar Warner Bros. a renunţat la proiect. Romanul a fost totuşi adaptat, dar într-o miniserie pentru televiziune de 10 episoade,  în limba rusă, în 2005.

La începutul lui 2008, Stone Village Pictures a anunţat că a cumpărat drepturile de ecranizare a romanului, dar încă nu au găsit un scenarist care să adapteze textul lui Bulgakov.   

Mai multe articole despre:
fotografii român