MENIU

MAE va propune închiderea a 14 consulate şi ambasade ale României

Foto: mae.ro

Consiliul de conducere al Ministerului de Externe a decis, luni seară, să propună preşedintelui şi premierului închiderea a 14 consulate şi ambasade ale României în străinătate din motive economice.

Reprezentanţele diplomatice cu probleme sunt în Africa, America de Sud şi Orientul Îndepărtat. Printre acestea, ambasadele din Etiopia, Peru şi Malaezia, dar şi Consulatul General de la Capetown, din Africa de Sud.

Consiliul, din care fac parte ministrul de Externe şi sefii de direcţii din minister a mai hotărât că este necesară reducerea cu 20% a cheltuielilor pentru personal şi buget în cazul a opt dintre cele mai importante reprezentanţe diplomatice ale României.

Decizia MAE vine la numai o lună după ce ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că planurile de a deschide noi consulate în diferite ţări au fost afectate de situaţia economică. Altfel spus, hotărârea a fost luată din motive financiare şi nu suntem singurii europeni care am făcut acest lucru. Pentru a reduce cheltuielile bugetare, mai multe ţări, printre care şi Ungaria, îşi vor închide o parte din ambasade.

Hotărârea finală în privinţa măsurilor de austeritate va fi luată de preşedinte, în cazul ambasadelor, şi de premier, în cazul consulatelor generale.

Mai multe articole despre:
ambasadă MAE consulat Ministerul de Externe