MENIU

MAE ungar vrea să uite de incidentul legat de vizita lui Solyom, potrivit presei maghiare

Foto: humusz.hu

Presa ungară scrie în ediţiile sale online de joi şi miercuri că Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Ungaria susţine că trebuie trecut peste problemele ivite pe marginea vizitei preşedintelui Ungariei, Solyom Laszlo, în Harghita.

Site-ul ziarului Magyar Nemzet scria, în ediţia de miercuri, că diplomaţia ungară a "capitulat" în faţa Bucureştiului. "Capitulare: Externele s-au predat Bucureştiului" este titlul articolului care preia o ştire a agenţiei de presă ungare MTI care îl citează pe purtătorul de cuvânt al MAE ungar, a Szelestey Lajos.

"O mie de lucruri ne leagă vieţile; noi spunem să privim înainte şi să încercăm să găsim căi pentru a duce relaţiile de până acum la un nivel mai înalt",  a precizat Szelestey. Acesta a mai subliniat că MAE ungar nu a comis nicio greşeală, motiv pentru care nu este de înţeles de ce partea română vede vizita lui Solyom drept orice altceva decât o încadrare în colaborarea strategică dintre cele două ţări.

Site-ul MTV – Magyar Televisio, una din telviziunile ungare de stat – conţine şi el un articol despre cum mesajul ministrului de externe ungar, Göncz Kinga, este că trebuie trecut peste problemele legate de viza lui Solyom.

Articolul îl citează pe pe purtătorul de cuvânt al MAE ungar, a Szelestey Lajos, care susţine că ministerul nu doreşte să transforme situaţia într-o problemă politică şi nici nu doreşte să ducă aspectele legate de vizita şefului la nivel internaţional.

Pe de altă parte, ministerul se apără, afirmând că în adresa de informare privind vizita lui Solyom nu s-au comis greşeli care să justifice invocarea de către preşedintele României, Traian Băsescu, a unor erori de traducere.

Mai multe articole despre:
maghiari români conflict MAE diplomaţie