MENIU

MAE lansează la 1 iulie un sistem de verificare în timp real a datelor personale

Foto: mae.ro

Ministerul Afacerilor Externe lansează la 1 iulie un sistem de verificare în timp real a datelor personale pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate care şi-au pierdut actele sau trebuie să primească o confirmare pentru permisul de conducere.

"În opinia noastră, este un pas important în ceea ce priveşte reforma serviciilor consulate. Practic, prin acest sistem, în ceea ce priveşte solicitările pentru titlul de călătoriei, ca de altfel şi pentru confirmarea permiselor de conducere, timpii de aşteptare, cheltuielile, nervozitatea evidentă a cetăţenilor români în străinătate aflaţi într-o situaţie specială vor fi practic rezolvate, aşa cum este normal într-un sistem consular modern", a declarat ministrul de Externe, Cristian Diaconescu.

Şeful diplomaţiei a explicat că procedura pentru confirmarea datelor personale va fi foarte simplă. Astfel, cetăţenii români aflaţi în străinătate care au nevoie de verificarea datelor personale trebuie să trimită o solicitare consulului din ţara în care se află. Consulul va verifica direct prin intermediul MAE, pe o linie securizată, certificarea identităţii sau a faptului că respectivul cetăţean are un permis de conducere valabil.

Cristian Diaconescu a precizat că Ministerul Afacerilor Externe primeşte lunar aproximativ 12.000 de astfel de solicitări de la cetăţeni români aflaţi în străinătate. Mai mult, ministrul de externe a spus că prin noul sistem poliţiştii care îi opresc pe şoferii români în străinătate pot verifica validitatea permiselor de conducere dând un telefon consulului român din ţara respectivă, însă numai cu acordul cetăţeanului.

Ulterior, aflat la Roma la începutul lunii iunie, ministrul Cristian Diaconescu a discutat şi cu reprezentanţii misiunilor diplomatice din Italia despre problematica verificării rapide a datelor persoanelor care solicită noi documente de identitate după ce şi-au pierdut sau le-au fost furate aceste documente. În acest context s-a ridicat problema colaborării rapide între Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru confirmarea identităţii în cel mai scurt timp, subliniindu-se că, în lipsa accesului la baza de date MAI privind evidenţa populaţiei, identificarea durează 14 zile în loc de trei minute.