MENIU

MAE consideră "aberante măsurile de restricţionare a călătoriilor" pentru cetăţenii români anunţate de Voronin

foto: mae.ro

Ministerul român de Externe anunţă oficial că cetăţenii români care vor să călătorească în Republica Moldova vor avea nevoie de viză începând cu data de 9 aprilie, ora 00.00. Vizele vor fi eliberate de către Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, potrivit unui comunicat MAE.

MAE consideră "aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin", anunţase anterior ministerul, precizând că România va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.

Rep. Moldova reintroduce vizele pentru românii 

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a anunţat miercuri reintroducerea vizelor pentru românii care vor să meargă în Republica Moldova şi expulzarea ambasadorului român Filip Teodorescu, acuzând România că este implicată în protestele violente de la Chişinău.

Ministrul de externe Andrei Stratan a precizat într-o conferinţă de presă că europenii au fost informaţi în prealabil în legătură cu decizia pe care urma să o ia miercuri Guvernul de la Chişinău. Reprezentantul UE pentru R. Moldova, Kalman Miszei, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Vladimir Voronin, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău i-a convocat marţi pe ambasadorul Cehiei, stat care exercită preşedinţia semestrială a UE, precum şi pe Şeful Delegaţiei Comisiei Europene.

În pofida măsurii unilaterale luate de Chişinău, Stratan spune că ea nu va împiedica bunele relaţiile cu Uniunea Europeană şi că Moldova îşi doreşte în continuare apropierea de UE. În plus, şeful diplomaţiei moldovene dă asigurări că în continuare Chişinăul vrea să dezvolte relaţii bune şi cu România.

La sfârşitul anului 2007, Comisia Europeană şi Chişinăul au semnat un acord care prevede facilitarea regimului vizelor în spaţiul Uniunii Europene pentru cetăţenii moldoveni, prin acest document Chişinăul obligându-se să ridice regimul vizelor pentru toate statele UE, inclusiv pentru cele două nou intrate, România şi Bulgaria.

Documentul prevedea, de asemenea, posibilitatea ca România să acorde gratis vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Acordul de facilitare a vizelor prevede eliberarea vizei în maxim zece zile pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, perioadă care poate fi extinsă până la 30 de zile, şi doar în două zile în regim de urgenţă. Pentru cetăţenii moldoveni se menţine preţul de 35 de euro la taxa pentru eliberarea vizei, faţă de 60 euro pentru alte state. În acelaşi timp, acordul prevede posibilitatea ca România şi Bulgaria să nu perceapă taxe pentru procesarea cererilor de viză naţională de scurtă durată pentru cetăţenii Republicii.

Graţie acordului, sunt eliberate gratis vize pentru un număr semnificativ de categorii de cetăţeni - copii, studenţi, tineri până la 18 ani, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, participanţi la activităţi culturale şi sportive, şoferi internaţionali, pensionari, etc. Mai mult, pentru aceste categorii de persoane, inclusiv oameni de afaceri, au fost simplifcate documentele necesare a fi prezentate în cazul solicitării vizelor. De asemenea, persoanele care călătoresc sistematic pe teritoriul statelor UE vor putea beneficia de vize cu intrare multiplă, cu un termen de valabilitate extins (1-5 ani), fiind aplicat principiul "bona fidae".

Moldova liberalizase deja regimul obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene, dar introdusese obligativitatea vizelor pentru România ca măsură de reciprocitate, după ce Bucureştiul a fost nevoit să impună vize moldovenilor ca o precondiţie înainte de aderarea la UE.