MENIU

MAE are în atenţie 41 de cazuri de români ucişi într-o "anumită" ţară, spune Diaconescu

foto: NewsIN

Ministerul de Externe urmăreşte soluţionarea a 41 de cazuri de români ucişi într-o ţară cu o comunitate mare de români, a spus Cristian Diaconescu, referindu-se probabil la Italia sau Spania, şi atrăgând atenţia că o rezolvare este esenţială pentru a se de un semnal şi pentru a exista un precendent.

"Urmărim acum soluţionarea a 41 e cazuri în care români au fost ucişi într-unul dintre statele - nu vreau să-l numesc, spun numai că acolo se află o comunitate mare de români", a spus ministrul de externe la Realitatea TV. De altfel, Diaconescu a reamintit, ulterior, că în zona Spaniei şi Italiei există 3 milioane de cetăţeni români, numai în Roma trăind aproximativ 320.000 de români.

"Nu vorbesc de accidente de muncă, nu vorbesc de cazuri accidentale, vorbesc de omoruri. Sunt persoane care au fost ucise şi cazuri faţă de care trebuie să avem toată atenţia. Urmărim modul în care autorităţile rezolvă aceste cazuri, urmărim să se plătească despăgubiri şi să avem o atitudine coerentă şi care să reprezinte un precedent şi un semnal", a atenţionat şeful diplomaţiei române.

Diaconescu a evidenţiat şi aspectul cel mai îngrijorător din punctul de vedere al MAE. "Cel mai serios ne preocupă extinderea de la cazuri individuale la comunitate, acest gen de reacţie - să ucizi pe cineva pe stradă numai pentru că îl auzi vorbind româneşte - aici este o problemă de microb... Trebuie prevenită extinderea unei atitudini negative la adresa unei comunităţi", a atras atenţia ministrul.

În acest context, ministrul a vorbit şi despre deficitul de imagine al României. "Problemele de imagine nu mai sunt o chestiune numai decorativă, sunt o chestiune de securitate pentru noi şi pentru românii care se află în afara graniţelor", a atras atenţia acesta. 

La rândul său, comisarul european Leondard Orban a spus că "deficitul de imagine al României se răsfrânge în anumite contexte şi asupra românilor". De asemenea, acesta a mai spus că acest dificit de imagine se poate răsfrânge într-un comportament cotidian împotriva românilor.

În plus, Orban a arătat că 80-90% din articolele din presa internaţională despre România sunt articole defavorabile pe numeroase paliere, cum ar fi incidentele în care sunt implicaţi români sau monitoizarea UE pe Justiţie. "Sunt stereotipuri care continuă să fie prezente şi sunt preluate cu foarte mare uşurinţă", a explicat comisarul.

Diaconescu a vorbit şi despre cazurile în care România sau românii sunt criticate în exterior. "Am contracarat cu duritate unele atitudini în ceea ce priveşte România tocmai pentru a nu reverbera o astfel de atitudine", a spus Diaconescu, criticând vehement partidele politice şi politicienii din străinătate care promovează discursuri antiromâneşti care pot duce la un deznodământ violent sau tragic. 

De altfel, ministrul a spus că România a adoptat "o politică de toleranţă zero în aceste cazuri", cel mai recent fiind cel al fruntaşului partidului german CDU, Juergen Ruettgers.

 

Mai multe articole despre:
Spania români Italia Cristian Diaconescu MAE omoruri