MENIU

MAE a lansat o campanie de informare pentru alegerile europarlamentare în străinătate

Foto: NewsIn

Ministerul Afacerilor Externe a demarat atât procedurile de organizare a alegerilor europarlamentare şi o campanie de informare a cetăţenilor români din afara graniţelor privind modul în care îşi pot exercita dreptul la vot la acest scrutin.

MAE informează că, potrivit legislaţiei pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cetăţenii români din străinătate care vor dori să voteze la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009 vor putea să o facă şi în situaţia în care se află temporar în străinătate. Aşadar, turiştii vor putea vota.

Pentru alegerile din 7 iunie, MAE organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare pentru a da cetăţenilor români din străinătate posibilitatea să îşi exprime dreptul de vot.

MAE atenţionează că, potrivit legislaţiei în vigoare, cetăţenii români care se înscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru nu vor mai avea dreptul să voteze la alegerile europarlamentare din România, ei trebuind să-şi exercite votul la scrutinul organizat de statul pe ale cărui liste s-au înregistrat.

Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota la orice secţie de votare organizată în străinătate de misiunile diplomatice sau oficii consulare ale României şi sunt înscrişi în listele electorale suplimentare.

Pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, cetăţenii români trebuie să deţină acte de identitate valabile.

Secţiunea "Alegeri europarlamentare 2009" poate fi accesată pe pagina de internet a MAE.

Mai multe articole despre:
alegeri vot străinătate MAE europarlamentare informare