MENIU

M. Mitrea: Criza economică existentă poate mătura clasa politică actuală

Foto: wordpress.com

Criza economică nu se combate cu înjurături, ci cu "măsuri nepopulare", atrage atenţia, pe blogul său, Miron Mitrea, avertizând, totodată, că "efectele crizei asupra populaţiei vor fi mai mari sau mai mici nu în functie de cât de tare ne tragem noi, politicienii, palme pe ascuns sau la vedere, ci de cât de mult curaj avem să luam nişte decizii dure, care să-i atingă, în mod democratic, pe toţi".

Aceste măsuri trebuie să fie luate, în opinia social-democratului, "dacă vrem ca ţara să nu se afunde într-o criză socială cu efecte greu de anticipat".

În prezent nu există prea multe opţiuni, spune Miron Mitrea, dar ar fi putut fi, "dacă începeam să luăm măsuri încă din toamna anului trecut, când ştiam că vine criza, dar nu voiam să credem". Printre opţiunile amintite de Mitrea se numără reducerea cheltuielilor "cât se poate de mult" şi adunarea cât mai multor venituri. 

"Toate aceste măsuri vor fi întâmpinate cu huiduieli, dar nu avem ce face. Rău oricum ne va fi. Nu putem decât să amânăm până când va deveni şi mai rău", completează Miron Mitrea.

Mai mult, Mitrea face un apel la politicieni "să atace cheltuielile bugetare". "Politicienii trebuie să aibă curaj şi să atace odată cheltuielile bugetare. Mai devreme sau mai târziu, oricum se va ajunge la restrângeri de personal şi la micşorări de salarii. Companiile private le-au facut de mult. Ori, banii bugetarilor vin tocmai de la aceste companii. Dacă vom continua aşa, vom ajunge cu siguranţă la fundul sacului. Reducem acum salariile, pensiile nesimţite şi personalul peste tot unde este posibil, vom putea să-i plătim pe bugetarii de care ţara are nevoie şi pe pensionari. Nu le reducem, vom avea probleme mari cu pensiile şi cu salariile tuturor bugetarilor. Trebuie să înţelegem acest lucru simplu. Şi noi, politicienii, şi sindicatele, şi salariaţii din sectorul bugetar", explică social-democratul, pe blogul său.

În plus, Mitrea îndeamnă politicienii să desfiinţeze posturile create pentru rude şi prieteni. "Noi, politicienii, trebuie să ne călcăm pe suflet şi să desfiinţăm odată toate posturile create pentru apropiaţi, prieteni, rude de gradul unu sau zece, să reducem salariile şi pensiile nesimţite, create special cam pentru aceiaşi indivizi", spune Mitrea.

Şi, ca ultimă măsură pentru combaterea crizei, Mitrea propune introducerea unei "taxe pe bogăţie", după modelul francez. Astfel, taxa respectivă i-ar face pe cei care "au case mai mari şi mai multe sau maşini mai luxoase şi mai multe să plătească statului mai mult decât cei care trăiesc decent".