MENIU

M. Macovei: Prin micşorarea numărului de parlamentari, se reduc ocaziile de corupţie

Foto: justitie.ro

Europarlamentarul PD-L Monica Macovei a declarat, sâmbătă seară, că susţine reducerea numărului de parlamentari, crescând astfel reprezentativitatea şi responsabilitatea aleşilor, dar a arătat că un avantaj al unui Legislativ mai restrâns ar fi şi acela că se reduc ocaziile de corupţie.

"Categoric sunt pentru mai puţini parlamentari. În primul rând, uitaţi-vă la numărul de parlamentari din alte state cu populaţie mai mare decât a noastră. Sunt mai puţini parlamentari. Este un calcul aritmetic şi înţeleg că la noi cam 270-280 ar trebui să fie. Acum sunt 471, cam aşa", a spus Macovei.

Întrebată dacă unul dintre argumentele aduse de şeful statului pentru susţinerea unui legislativ cu maxim 300 de membri - mai puţină corupţie - poate fi luat în considerare, fostul ministrul al Justiţiei a spus că, prin reducerea numărului de parlamentari, "se reduc ocaziile de corupţie şi capacitatea".

"Cum se exercită această corupţie în rândul parlamentarilor? Aranjează pentru diverse locuri de muncă prin ministere sau diverse instituţii ale statului, sau pe anumite proiecte de legi pe care le avansează cu un scop anume", a explicat Macovei.

Mai mult, mai puţini aleşi ar însemna o reprezentativitate mai puternică a acestora - în Parlament urmând să nu mai existe aleşi care au obţinut "câteva sute de voturi".

"Cred că, fiind mai puţini, creşte şi răspunderea lor, şi reprezentativitatea. Asta se cuplează cu votul uninominal, aşa cum s-a aplicat acum. Votul uninominal, începând să se exercite mai des şi oamenii obişnuindu-se cu asta, va creşte această relaţie de răspundere, că asta este ideea, Parlamentarul să dea socoteală în locul în care a fost ales", a arătat europarlamentarul democrat-liberal.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că a trimis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare în care solicită organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidenţiale, pentru a consulta populaţia în legătură cu reducerea Parlamentului la o singură cameră, care să aibă maximum 300 de parlamentari.

Argumentele pe care le-a adus şeful statului pentru un Parlament unicameral, cu maxim 300 de parlamentari, se referă la eficienţa unui astfel de for legislativ, la costurile mai reduse, dar şi la reducerea corupţiei.