MENIU

Lungimea sloiurilor de pe Bistriţa depăseşte în judeţul Neamţ 21 de km

Foto: Realitatea TV

Sub teroarea podurilor de gheaţă. Aşa trăiesc localnicii din comunele Poiana Teiului şi Frumosu, judeţul Neamţ, din cauza sloiurilor formate pe râul Bistriţa. Podul de gheaţă are peste 21 de km, iar grosimea gheţurilor ajunge şi la 5 metri. Astfel, de cum vremea se va incălzi apele riscă să iasă din matcă şi să inunde totul in zonă.

Zăpor. Aşa se numeste fenomenul de pe râul Bistriţa şi care le face nopţi albe localnicilor din Borca, Fărcaşa şi Poiana Teiului din judeţul Neamţ. Cursul râului este blocat de formaţiuni de gheaţă şi poate produce inundaţii catastrofale dacă vremea se încălzeşte brusc.

În ultimele două zile au fost dinamitate mai multe porţiuni de gheaţă de la Poiana Teiului. Autorităţile locale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă sunt în alertă şi spun că oamenii nu au de ce să-şi facă griji: există planuri de evacuare pentru cele 150 de familii în pericol.

Localnicii sunt speriaţi pentru că în 1995 şi în 2003 Bistriţa a inundat casele oamenilor producând importante pagube materiale dar şi victime. ISU Neamţ va face şi astăzi detonări controlate pe râul Bistriţa. 

Mai multe articole despre:
Bistriţa inundaţii zăpadă sloiuri