MENIU

Lumina sfântă se aprinde în fiecare an, de Paşte, la Ierusalim

Foto: RTV
Anul acesta, peste 10.000 de oameni au luat lumină sfântă de la Ierusalim

În fiecare an, la Ierusalim, la biserica Sfântului Mormânt are loc miracolul Sfintei Lumini, când flacăra sacră se aprinde singură. Există numeroase mărturii în acest sens, iar fenomenul se repetă anual de Paştele ortodox. Anul acesta, peste 10.000 de oameni s-au dus la Ierusalim să vadă minunea cu ochii lor.

Mormântul Domnului este închis cu o seară înainte, după ce au fost îndepărtate toate candelele şi lumânările şi după ce, peste el, a fost presărată vată. La prânz, Patriarhul, însoţit de sinod, arhimandriţi şi de alţi membri ai clerului înconjoară Biserica Sfântului Mormânt de trei ori.

Uşa este deschisă şi patriarhul intră în biserică. Lumina Sfântă apare în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare. Sfânta Lumină este dăruită apoi credincioşilor.

Oamenii ţin în mâini mănunchiuri de lumânări, 33 la număr, ce reprezintă vârsta lui Iisus în momentul martiriului şi Învierii. Sfânta Lumină se manifestă diferit în fiecare an. Piatra de deasupra Sfântului Mormânt este acoperită cu o flacără albăstruie care, în primele minute poate fi ţinută în mână pentru că nu arde ca o flacăra obişnuită.

Mai multe articole despre:
credincioşi preot Ierusalim lumină Paşte