MENIU

Lumi extraterestre descoperite în afara Căii Lactee

FOTO: ©ice.csic.es

Lumi extraterestre au fost descoperite înafara propriei noastre galaxii, pentru prima dată, potrivit astronomilor.

Oamenii de ştiinţă găsesc în mod regulat planete înafara sistemului nostru solar, peste 403 fiind catalogate începând cu anul 1995. Cea mai îndepărtată planetă, descoperită până acum, era la 20.000 de ani lumină, dar Erin Mentuch, doctorand la Universitatea din Toronto, Canada, a găsit o planetă mult mai departe.

Mentuch a analizat 88 de galaxii folosindu-se de datele oferite de Gemini Deep Survey, galaxii aflate la distanţe între şapte şi zece miliarde de ani lumină. Galaxiile erau însă prea îndepărtate pentru a observa stele independente, dar emisia de lumină venea pe două lungimi de undă diferite. Una era lumina combinată a stelelor şi cealaltă de la strălucirea prafului interstelar.

Cercetătoara a observat însă lumină şi pe o a treia frecvenţă, dar de o intensitate foarte slabă. Lumina misterioasă era prea rece pentra a fi produsă de stele, dar prea caldă pentru a fi produsă de praf. Aceasta a concluzionat că este foarte probabil ca să fie produsă de discuri circumstelare. Descoperirea ar putea să arate care este rata de formare a planetelor, de-a lungul a miliarde de ani.

Mai multe articole despre:
Soare planetă galaxie Calea Lactee